Créme brulée
2016-04-20- komentárov
- Kategórie: Dezerty , Iné
- Počet porcií : 4
- Čas prípravy : 40 min.
- Čas varenia : 25 min.
- Celkový čas : 65 min.
Popis
Lahodný vanilkový opálený krém.
Ingrediencie
- 300 g čerstvej rebarbory
- 3 lyžica kryštálového cukru
- 2 ks vanilkové struky
- 3 dl smotany
- 2 dl plnotučného mlieka
- 8 ks žĺtkov
- 80 g cukru
Postup
Krok 1
Rúru predhrejeme na 140 °C. Rebarboru nahrubo pokrájame a vložíme ju do panvice spolu s kryštálovým cukrom a piatimi lyžicami vody. Varíme, kým nezmäkne. Rozdelíme ju do 6 malých servírovacích nádobiek, v ktorých budeme brulée variť a potom dáme všetko nabok.
Krok 2
Vanilkové struky rozrežeme pozdĺžne, nožom vyškriabeme všetky vanilkové semiačka. Vsypeme ich do panvice spolu so strukmi, smotanou a mliekom a pomaly privedieme do varu.
Krok 3
Medzitým si vymiešame žĺtky s cukrom v miske tak, aby bola masa ľahká a nadýchaná. Keď mlieko a smotana zovrú, vyberieme vanilkové struky a po troške pridávame vajcovú zmes, pričom stále nepretržite šľaháme metličkou. Predtým, ako zmes rozdelíme do servírovacích nádob na povrch rebarbory, odstránime z povrchu penu. Všetky nádobky pokladáme do pekáča, do polovice naplneného vodou a pečieme v predhriatej rúre približne 25 minút, kým vaječný krém nebude hotový, ale v strede stále krehký.
Krok 4
Po upečení necháme pri izbovej teplote ochladiť, potom odložíme do chladničky, až pokým nebudeme dezert servírovať. Pred podávaním poprášime cukrom a necháme ho na horúcom grile skaramelizovať.