Pečený sladký cesnak a tymianové rizoto s opraženými mandľami a chlebovými omrvinkami
2016-06-17- komentárov
- Kategórie: Bezmäsité pokrmy , Pokrmy z ryže, strukovín, obilnín
Ingrediencie
- 2 veľké hlávky cesnaku celé a neolúpané, približne 1,1 l kuracieho vývaru, 1 lyžica olivového oleja, 3 šalotky alebo 2 stredne veľké nakrájané cibule, 2 nakrájané strúčiky cesnaku, 1/2 pokrájaného zeleru, 400 g ryže na rizoto, 2 vínové poháre suchého bieleho vermútu alebo iného suchého bieleho vína, morská soľ, 1 veľké priehrštie čerstvého tymianu s otrhanými lístkami, čerstvo mleté čierne korenie, 70 g masla, 115 g čerstvo nastrúhaného parmezánu, 155 g olúpaných a nasekaných mandlí, 2 priehrštia nahrubo rozdrvených chlebových omrviniek, olivový olej.
Postup
Krok 1
Rúru si predhrejeme na 230 stupňov Celzia. Celé cesnakové hlávky pečieme na pekáči v rúre, kým nezmäknú zhruba 30 minút. Zohrejeme vývar. V osobitnej panvici rozpálime olivový olej, pridáme šalotky alebo cibule, cesnak a zeler a pomaly opekáme asi 4 minúty. Keď zelenina zmäkne, pridáme ryžu a zvýšime teplotu. Ryžu neustále miešame, aby sa nezačala pripekať. Asi po minúte by už mala byť priesvitná. Pridáme vermút alebo víno a stále miešame. Príkra aróma alkoholu sa postupne vyparí a ryžu zanechá voňavú a chutnú. Keď ryža vpije všetko víno alebo vermút, pridáme prvú naberačku vývaru a poriadne rizoto osolíme. Z upečených cesnakových hlávok vytlačíme sladké vnútro dovnútra rizota. Pridáme tymian a čierne korenie. Teplotu znížime na minimum, aby sa ryža neuvarila na povrchu príliš rýchlo. Pridáme ďalšiu naberačku vývaru. Odstavíme, pridáme maslo a parmezán. Zľahka premiešame. Panvicu zakryjeme a necháme 2 až 3 minúty odpočívať. V inej panvici si opečieme mandle a chlebové omrvinky v troche olivového oleja do zlatohneda. Ochutíme troškou soli. Rizoto podávame posypané opraženými mandľami a chlebovými omrvinkami.