Cambridgeský čokoládový krém

2016-03-16

Popis

Sladký krém pre každú príležitosť.

Ingrediencie

  • 3 ks celé vanilkové struky
  • 2 dl mlieka
  • 3,75 dl šľahačkovej smotany
  • 8 ks veľkých žĺtkov
  • 70 g kryštálového cukru
  • 1 lyžica kakaového prášku (vrchovatú)
  • 100 g kvalitnej čokolády polámanej na kúsky
  • trochu cukru na skaramelizovanie

Postup

Krok 1

Nožom pozdĺžne rozkrojíme vanilkové struky, vyškriabeme z nich semiačka a struky pokrájame. Semiačka a struky vložíme do panvice s hrubým dnom spolu s mliekom a smotanou na šľahanie. Pomaly varíme asi 5 minút, kým sa vanilková vôňa nevsiakne.

Krok 2

V miske, ktorá bude pasovať na vrch panvice, ale tak, aby to nej nespadla, 1 minútu šľaháme vaječné žĺtka, cukor a kakaový prášok. Za neustáleho pomalého miešania, pridáme vanilkou ochutené mlieko a smotanu a stále šľaháme. Pridáme asi na 2,5 cm výšky panvice horúcu vodu, privedieme do mierneho varu a misku postavíme na vrch panvice. Vaječný krém pomaly varíme asi 5 minút, občas zamiešame, kým sa nelepí na lyžicu. Vaječný krém pretlačíme cez jemné sito do čistej nádoby. Vyhodíme vanilkové struky.

Krok 3

Rúru predhrejeme na 150 °C a ohňovzdorné misky postavíme na vysokotlakový pekáč. Rozdelíme do nich čokoládu a potrasieme. Opatrne rozdelíme aj vaječný krém na čokoládu; ubezpečíme sa, že čokoláda nie je poškodená. Pekáč naplníme do polovice vodou. Pečieme v predhriatej rúre 30 až 45 minút, kým nie je zmes v strede zľahka roztrasená. Necháme vychladnúť, posypeme cukrom, ktorý necháme skaramelizovať.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 293
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

294

Podobné recepty:
  • Falošné cinzano

    Falošné cinzano

  • Papriková nátierka

    Papriková nátierka

  • Ríbezľový lekvár s mrkvou

    Ríbezľový lekvár s mrkvou