Brokolicový (zeleninový) koláč

2016-01-26

Popis

Možno tento koláč počujete prvý krát, ale určite ho nebudete piecť iba jeden krát. Výborná chuť vám navždy zostane v pamäti.

Ingrediencie

  • 375 g múky
  • 1 bal droždia
  • 4 lyžica olivového oleja
  • soľ
  • 500 g brokolice
  • 200 g oravskej slaniny
  • 500 g mrkvy
  • 2 ks feniklu
  • 1 ks pór
  • 1 ks kaleráb
  • 400 g mlieka
  • 200 g koreneného taveného syra
  • 6 ks vajec
  • mleté biele korenie
  • muškátový oriešok
  • tuk a múku do formy
  • 100 g strúhaného syra.

Postup

Krok 1

Do misky preosejeme múku a droždie. Pridáme 2 dl vlažnej vody, olej a 1 ,5 lyžičky soli a vymiešame hladké cesto. Zakryjeme a necháme asi 30 minút kysnúť. Zatiaľ nakrájame slaninu na malé kocky, rozpálime v rajničke a odstavíme. Očistenú mrkvu a nakrájame na plátky. Brokolicu rozdelíme na ružičky a odstránime listy. Stopku ružičiek olúpeme a všetko umyjeme. Fenikel zbavíme drevnatých a zvädnutých častí, hlavičky umyjeme a nakrájame na plátky. Pór zbavíme zvädnutých listov, nakrájame na kolieska a preperieme. Olúpeme kaleráb a nakrájame ho na kolieska a tak rozštvrtíme. Zeleninu sparíme v dostatočnom množstve vody, potom prudko schladíme a necháme odkvapkať. Ohrejeme mlieko, rozpustíme v ňom tavený syr a schladíme až bude zmes vlažná. Pridáme slaninu a vajce, všetko premiešame a ochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. Cesto znovu premiešame. Plech ľahko vymastíme a posypeme ho múkou, vyvaľkáme na ňom cesto, okraje vytiahneme. Na cesto dáme pripravenú zeleninu a prelejeme mliečnou zmesou. Plech zakryjeme alobalom. Pečieme v rúre predhriatej na 200 stupňov Celzia asi 45 minút, odstránime alobal a koláč posypeme strúhaným syrom.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 474
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

475

Podobné recepty:
  • Pečené zemiaky s bryndzou

    Pečené zemiaky s bryndzou

  • Jahodové alebo ananásové rezy

    Jahodové alebo ananásové rezy

  • Krémeš z medového cesta

    Krémeš z medového cesta