Arroz a la cubana (Kubánska ryža)

2015-11-20

Popis

Netradičná ryža podľa kubánskeho receptu. Spája sladkú a slanú chuť.

Ingrediencie

  • 300 g ryže
  • 4-5 dl paradajkovej omáčky
  • 4 ks banány
  • 4 ks vajcia
  • 1 ks malú cibuľu
  • sušenú bazalku
  • vodu
  • cukor
  • olej
  • maslo

Postup

Krok 1

Ryžu polejeme niekoľkými lyžicami oleja, za stáleho miešania na slabom ohni opražíme a zalejeme dvojnásobným množstvom vriacej vody. Zakryjeme pokrievkou (najlepšie sklenou, alebo skleným tanierom, aby sme mohli sledovať stav vody) a približne 10 minút varíme až sa všetka voda vyvarí. Pre tých, ktorí tento spôsob prípravy odmietajú, môžu použiť tradičný slovenský, s oplachovaním ryže, varením vo veľkom množstve vody, scedením a dokončením vo vyhriatej rúre. Tento proces je oveľa zdĺhavejší (minimálne 25 minút) a chuť ryže je menej zaujímavá.

Krok 2

Paradajkovú omáčku (nie pretlak, recept vyžaduje omáčku s chuťou podobnou paradajkovým omáčkam zo Stredomoria – hoci názov tomu nenasvedčuje je to španielsky recept a preto je vhodné, ba žiadúce použiť omáčku španielskej, prípadne talianskej produkcie). Ak je trochu kyslastá, pridáme do nej, podľa chuti, 1 až 2 lyžičky cukru, cibuľu pokrájanú veľmi najemno, pridáme 1/2 až 1 lyžičku sušenej drvenej bazalky a krátko prehrejeme. Ak je omáčka príliš hustá, prilejeme trochu horúcej vody. Nesolíme! Všetky priemyselné konzervy obsahujú nadmerné množstvo soli. Na rozohriatej panvici rozpustíme maslo a krátko z oboch strán opražíme ošúpané banány. Na inej panvici na oleji urobíme volské oká. (Treba použiť inú panvicu, pretože po banánoch zostane so sladkou príchuťou, čo volskému oku na chuti nepridá.) Celý recept je založený na kontrastoch, ktoré vzniknú kombináciou sladkého banánu, neutrálnej ryže, sladko-kyslo-slanej paradajkovej omáčky a opäť neutrálneho vajca.

Krok 3

Uvarenú a ešte teplú ryžu mierne natlačíme do širšieho pohára, čajovej šálky alebo podobnej formy a vyklopíme na tanier, polejeme teplou paradajkovou omáčkou, pridáme opražený banán a volské oko. Pre tých, čo zjedia viac, môžeme pridať viacej ryže, ďalší banán, či volské oko.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 1247
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

1248

Podobné recepty:
  • Vyprážané ryžové placky

    Vyprážané ryžové placky

  • Sójové plátky na spôsob morčacích pŕs v cestíčku

    Sójové plátky na spôsob morčacích pŕs v cestíčku

  • Baklažány na smotane

    Baklažány na smotane

kuk