Gazpacho (Gazpačo)

2018-02-21

Popis

Gazpacho (Gazpačo)

Ingrediencie

  • 200 g bieleho chleba
  • 1 dl olivového oleja
  • 1 cibuľu
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 750 g zrelých mäsitých paradajok
  • 1 uhorku
  • 1 zelenú paprika
  • 2 lyžice octu z červeného vína
  • soľ. Príloha: 1 červenú papriku
  • 1 zelenú papriku
  • 1 stredne veľkú cibuľu
  • 1 ošúpanú uhorku
  • 3 až 4 krajce bieleho chleba bez kôrky.

Postup

Krok 1

Gazpačo je studená zeleninová polievka. Odstránime kôrku z chleba a namočíme ho do vody. Očistíme papriku a pokrájame ju na menšie kusy. Paradajky ponoríme na niekoľko sekúnd (asi 30) do horúcej vody a potom z nich stiahnime šupku. Odstránime jadierka a pokrájame ich na menšie kusy. Uhorku ošúpeme, odstránime jadrá a tiež pokrájame. (Tí, ktorí majú zažívacie problémy po požití surových, nezaváraných uhoriek môžu uhorku jednoducho vynechať. Existujú recepty bez uhorky a taktiež sú veľmi chutné.). Cibuľu a cesnak očistíme a pokrájame. Všetky doteraz menované ingredencie okrem chleba dáme do mixéru a rozmixujeme na kašu. Keďže z papriky a z cibule zostanú nerozmixované šupky a z paradajok nejaké jadierka, je vhodné celú masu precediť cez pomerne husté cedidlo. Opláchneme mixér od zvyškov a nalejeme precedenú masu späť do mixéra. Pridáme namočený a vyžmýkaný chlieb, olivový olej a vínny ocot a znova rozmixujeme. Prelejeme do nádoby, v ktorej budeme Gazpačo podávať (polievková misa a podobne) a prilejeme z chladničky ľadovo vychladenú vodu v množstve, ktoré rozriedi Gazpačo na Vami požadovanú hustotu. (Polievka nemá byť ani veľmi hustá ako omáčka, ale ani riedka ako voda.). Zakryjeme nádobu plastikovým filmom a necháme vychladnúť v chladničke aspoň jednu hodinu. Podávame v polievkových miskách s kockami ľadu. Prílohové ingredencie pokrájame na malé kocky, chlieb krátko opečieme na temer suchej panvici a všetko podávame v jednotlivých miskách, aby si každý zobral podľa vlastnej chuti. Táto studená polievka z andalúzskej kuchyne je známa na celom svete. Vždy sa má podávať chladná a vďaka tomu je to ten najlepší a najosviežujúcejší spôsob ako začať letný obed ak ho nezačíname osviežujúcim pestrým šalátom. Aby sme dosiahli skutočne neopakovateľnú chuť tejto polievky je nevyhnutné aby paradajky boli zrelé. V situácii, keď nie je možné zaručiť dostatočnú kvalitu paradajok je lepšie nahradiť ich paradajkami z konzervy, ktoré sa konzervujú zrelé, nie sú zo skleníka a sú už ošúpané. Treba ich len opláchnuť od nálevu a pokrájať. Na odstránenie jadier z paradajok po ich ošúpaní ich prekrojíme na polovicu a jemne stlačíme. Väčšina jadier tak vyjde von. Ak aj napriek tomu ešte stále zostávajú nejaké jadrá, odstránime ich malou lyžičkou. Jadrá z uhorky odstránime tak, že ju prekrojíme pozdĺž na polovicu a lyžicou jadrá vyberieme.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 614
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

615

Podobné recepty:
  • Holandská rajčiaková polievka (studená)

    Holandská rajčiaková polievka (studená)

  • Mäsový rošt (Bulharsko)

    Mäsový rošt (Bulharsko)

  • Rizoto na janovský spôsob

    Rizoto na janovský spôsob