Pirátske bifteky na zemiakovej kaši
-0001-11-30- komentárov
- Kategórie: Recepty z Okey Rádia , Recepty Jaroslava Kobzu , Bravčové mäso , Mleté mäso , Hovädzie mäso
Ingrediencie
- Bifteky: 500 g mletého mäsa, 100 g šunky, 200 g tvrdého syra, 100 g mandľových hoblín, 2 paradajky, 2 jablká, 4 strúčiky cesnaku, 1 žemľu, 4 vajcia, strúhanku, majorán, soľ, mleté čierne korenie. Zemiaková kaša: 400 g zemiakov, 2 cibule, mlieko, maslo, 2 žĺtky, muškátový oriešok, mleté biele korenie, soľ.
Postup
Krok 1
Polovicu syra pokrájame na tenké plátky a polovicu pokrájame na malé kocky. Na rovnako veľké kocky pokrájame aj šunku. Kocky syra a šunky zmiešame s mletým mäsom, prelisovaným cesnakom, jablkom, ošúpaným a pokrájaným na kocky, štyrmi vajcami, namočenou a vyžmýkanou žemľou, soľou, mletým čiernym korením, majoránom a dobre vypracujeme. Ak je hmota riedka, zahustíme ju strúhankou. Z hmoty tvarujeme bifteky hrubé asi 2 cm. Okraje (iba bočné strany) biftekov obalíme v mandľových hoblinách a opečieme ich v horúcom oleji. Uvarené zemiaky rozmiagame a zmiešame s uvareným mliekom, v ktorom sme roztopili maslo a s dvoma žĺtkami. Ochutíme soľou, bielym korením a štipkou strúhaného muškátového orieška. Lyžicou namočenou vo vriacej vode naberáme kašu a kôpky z nej ukladáme po obvode plechu. Cibuľu pokrájame na plátky a opražíme ju do zlatista. Opraženú cibuľu dáme na kôpky kaše. Do stredu plechu poukladáme opečené bifteky. Na každý biftek dáme plátok paradajky a prikryjeme plátkom syra. Zapekáme v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia asi 15 minút.