Domáca zemiaková vianočka

2016-05-11
  • Čas prípravy : 110 min.
  • Čas varenia : 50 min.
  • Celkový čas : 160 min.

Popis

Niet nad dezert v podobe domácej voňavej vianočky. Podávať ju môžete napríklad s makovou omáčkou a škoricou.

Ingrediencie

  • 1 kg hladkej múky (prípadne môžeme zmiešať v pomere 1:1 hladkú a polohrubú múku)
  • 400 g varených, postrúhaných zemiakov
  • 250 g práškového cukru
  • 200 g masla
  • 2 ks vajcia
  • mlieko
  • 1 lyžica soli
  • 1 ks vanilkový cukor
  • citrónovú kôru
  • hrozienka
  • 60 g kvások
  • 100 g maku
  • 1/2 l mlieka
  • 1 lyžica postrúhaného medovníka
  • med
  • mletú škoricu
  • potlčené klinčeky

Postup

Krok 1

Všetky prísady spracujeme na cesto, ktoré musí zostať tuhé a ktoré musí vykysnúť v priebehu 60 až 90 minút.

Krok 2

Potom cesto rozdelíme na 9 dielov a upletieme vianočku. Najprv upletieme vrkoč zo štyroch dielov, naň položíme ďalší z troch dielov a navrch ešte z dvoch dielov. Necháme ešte kysnúť, potrieme vajcom. Aby sa vrkoče nezosunuli, je vhodné do vianočky, ešte pred pečením, napichať špajdle.

Krok 3

Pečieme najprv sprudka a potom pomaly dopekáme.

Krok 4

Omáčka: mak zomelieme a dáme variť spolu s mliekom. odstavíme a zahustíme podľa chuti s postrúhaným medovníkom.

Krok 5

Pridáme, podľa chuti, škoricu a potlčené klinčeky.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 334
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

335

Podobné recepty:
  • Plnené zemiaky

    Plnené zemiaky

  • Ovocný závin (štrúdľa)

    Ovocný závin (štrúdľa)

  • Vyprážané plnené papriky

    Vyprážané plnené papriky