Domáca zemiaková vianočka
2016-05-11- komentárov
- Kategórie: Recepty z Okey Rádia , Recepty poslucháčov , Múčniky, pečivo , Koláče
- Čas prípravy : 110 min.
- Čas varenia : 50 min.
- Celkový čas : 160 min.
Popis
Niet nad dezert v podobe domácej voňavej vianočky. Podávať ju môžete napríklad s makovou omáčkou a škoricou.
Ingrediencie
- 1 kg hladkej múky (prípadne môžeme zmiešať v pomere 1:1 hladkú a polohrubú múku)
- 400 g varených, postrúhaných zemiakov
- 250 g práškového cukru
- 200 g masla
- 2 ks vajcia
- mlieko
- 1 lyžica soli
- 1 ks vanilkový cukor
- citrónovú kôru
- hrozienka
- 60 g kvások
- 100 g maku
- 1/2 l mlieka
- 1 lyžica postrúhaného medovníka
- med
- mletú škoricu
- potlčené klinčeky
Postup
Krok 1
Všetky prísady spracujeme na cesto, ktoré musí zostať tuhé a ktoré musí vykysnúť v priebehu 60 až 90 minút.
Krok 2
Potom cesto rozdelíme na 9 dielov a upletieme vianočku. Najprv upletieme vrkoč zo štyroch dielov, naň položíme ďalší z troch dielov a navrch ešte z dvoch dielov. Necháme ešte kysnúť, potrieme vajcom. Aby sa vrkoče nezosunuli, je vhodné do vianočky, ešte pred pečením, napichať špajdle.
Krok 3
Pečieme najprv sprudka a potom pomaly dopekáme.
Krok 4
Omáčka: mak zomelieme a dáme variť spolu s mliekom. odstavíme a zahustíme podľa chuti s postrúhaným medovníkom.
Krok 5
Pridáme, podľa chuti, škoricu a potlčené klinčeky.