Plnené jablká zapekané na červenej kapuste
-0001-11-30- komentárov
- Kategórie: Recepty z Okey Rádia , Recepty Jaroslava Kobzu , Zelenina a zemiaky s mäsom , Zelenina s mäsom
Ingrediencie
- 200 g cibule, 1 menšiu hlávku červenej kapusty, olej, 2 lyžice kryštálového cukru, 2,5 dl červeného vína, 2 až 3 bobkové listy, rascu, 5 klinčekov, zeleninovú koreniacu zmes, 100 g brusnicového džemu, mleté čierne korenie, 100 g šunky, 150 g prerastenej slaniny, 4 veľké jablká.
Postup
Krok 1
Pokrájanú cibuľu (za lyžicu si odložíme do plnky) a rascu osmažíme na oleji, pridáme cukor a za stáleho miešania necháme mierne skaramelizovať. Podlejeme červeným vínom, pridáme brusnicový alebo čučoriedkový džem, bobkový list, klinčeky, pokrájanú kapustu, soľ, zeleninovú koreniacu zmes. Premiešame, prikryjeme a asi 20 minút dusíme. Slaninu a šunku pokrájame na malé kocky. Z jabĺk odkrojíme vršky (stopku ponecháme) a v jablku vyhĺbime pomerne veľkú dutinu. Jadierka odstránime, čistú dužinu pokrájame na malé kúsky a pridáme ich ku kapuste. Na tuku speníme pokrájanú cibuľu, ku ktorej pridáme pokrájanú slaninu a šunku. Krátko spolu podusíme. Zmesou naplníme jablká a prikryjeme ich odkrojenými vrškami. Udusenú kapustu preložíme do pekáča, na kapustu poukladáme naplnené jablká a zapekáme v rúre asi 20 minút. Môžeme podávať samotné – jablko s kapustou, alebo so zemiakovou, či obyčajnou knedľou.