Čílsky zemiakový šalát
2016-04-18- komentárov
- Kategórie: Recepty z Okey Rádia , Recepty poslucháčov , Šaláty , Výdatné šaláty
- Počet porcií : 4
- Čas prípravy : 30 min.
- Čas varenia : 30 min.
- Celkový čas : 60 min.
Popis
Zapekaný zemiakový šalát s dvoma druhmi majonézových dressingov - s plesňovým syrom alebo s horčicou.
Ingrediencie
- 8 ks veľkých zemiakov
- 115 g slaniny
- 0,15 dl oleja
- 0,3 dl octu
- 3 ks posekané zelené cibuľky
- 5 ks na kocky nakrájaných reďkoviek
- 2 stonka pokrájaného zeleru
- 2,5 dl majonézy z plesňového syra
- 0,15 dl horčice
- 3 ks posekané na tvrdo uvarené vajcia
- soľ
- mleté biele korenie
- 2 ks červené papriky upražené olúpané a nakrájané
- 0,03 dl horčice
- 0,03 dl kryštálového cukru
- kajenské korenie
- 1 ks žĺtok
- 0,17 dl olivového oleja
- 0,15 dl citrónovej šťavy
- 100 g syra s modrou plesňou
Postup
Krok 1
Majonéza s plesňového syra: zmiešame horčicu, cukor, korenie a primiešame žĺtok. Po kvapkách pridávame olej až je zmes veľmi hustá. Primiešame citrónovú šťavu a syr. Zemiaky olúpeme a nakrájame na kocky. Vložíme do hrnca a uvaríme do mäkka. Keď sú uvarené zlejeme ich a opláchneme studenou vodou. Slaninu nakrájame na kocky a opražíme do chrumkava. Zemiaky vložíme do veľkej misy a pokropíme olejom, octom a primiešame cibuľku, reďkovku a zeler.
Krok 2
V druhej miske zmiešame majonézu, horčicu, posekané vajcia, soľ a korenie. Polovicu zmesi a slaninu zmiešame so zemiakmi. Vložíme do zapekacej misy a na vrch dáme zbytok zmesi a slaninu. Zapekáme až do zlatohneda.
Krok 3
Podávame v sklených miskách a povrch ozdobíme červenou paprikou a mladou cibuľkou.