Zeleninovo ryžový nákyp
-0001-11-30- komentárov
- Kategórie: Recepty z Okey Rádia , Recepty poslucháčov , Bezmäsité pokrmy , Pokrmy z ryže, strukovín, obilnín
Ingrediencie
- 1 zväzok jarnej cibuľky, 1 žltú a 1 červenú papriku, 2 veľké mrkvy, 100 g zelenej fazuľky, 3 lyžice oleja, 200 g dlhozrnnej ryže, soľ, mleté čierne korenie, 1/2 l zeleninového bujónu, 100 g masla, 4 žĺtka, 100 g postrúhaného tvrdého syra, petržlenovú vňať, mletú papriku, 4 bielka.
Postup
Krok 1
Zeleninu umyjeme a očistíme. Cibuľku s časťou zelenej vňate nakrájame na kolieska, papriky a mrkvu nakrájame na kocky, fazuľku na 3 cm dlhé kúsky. Zeleninu opražíme na oleji, pridáme ryžu, opražíme ju, osolíme a okoreníme. Podlejeme bujónom, uvedieme do varu a prikrytú varíme na miernom ohni asi 20 minút. Potom ju preložíme do misy a necháme vychladnúť. Rúru predhrejeme. Vymiešame asi 80 g masla a žĺtka, pridáme 80 g syra a posekanú petržlenovú vňať. Premiešame s ryžou. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a pridáme ho do ryžovej masy. Preložíme do vymastenej nákypovej formy, obložme maslom a pečieme asi 40 minút. Po 15. minútach pečenia posypeme zvyšným syrom.