Spaghetti bolognese
-0001-11-30- komentárov
- Kategórie: Cestoviny, pizza , Špagety
Ingrediencie
- 1 lyžicu olivového oleja, 1 najemno pokrájanú cibuľu, 2 roztreté strúčiky cesnaku, 1 nasekanú stonku zeleru, 1 väčšia mrkva, 50 g pancetty (alebo chudej slaninky), 350 g chudého mletého hovädzieho mäsa, 400 g pokrájaných konzervovaných paradajok, 2 lyžičky oregana, 1,25 dl červeného vína, 2 lyžice paradajkového pretlaku, 350 g špagiet, soľ a čerstvo pomleté čierne korenie.
Postup
Krok 1
Vo veľkej panvici rozohrejeme olej, osmažíme na ňom pokrájanú cibuľu (asi 3 minúty). Pridáme cesnak, mrkvu, zeler a pancettu, alebo slaninu a smažíme ďalšie 3 až 4 minúty, pokiaľ ingrediencie nezačnú hnednúť. Pridáme mleté hovädzie mäso a na prudkom plameni ho smažíme ďalšie 3 minúty. Vmiešame paradajky, oregano a červené víno a uvedieme do varu. Znížime plameň a dusíme asi 45 minút. Vmiešame paradajkový pretlak, osolíme a okoreníme. V hrnci vriacej vody varíme špagety 8 až 10 minút pokiaľ nie sú mäkké, ale pevné (tzv."al dente"). Precedíme ich (neprelievame studenou vodou!). Potom dáme do servírovacej misy a polejeme boloňskou omáčkou. Podávame horúce. Variácia: pridáme 25 g sušených húb (porcini) namočených do 2 lyžíc teplej vody na 10 minút. Pridáme ich spolu s paradajkami a vínom.