Zelenina v slaninovej košeli s vínovou penou
-0001-11-30- komentárov
- Kategórie: Zelenina a zemiaky s mäsom , Zelenina s mäsom , Recepty z Okey Rádia , Recepty Jaroslava Kobzu
Ingrediencie
- 4 mrkvy, 2 kaleráby, 1 šalátovú uhorku, 1 zeler, 2 lyžice horčice, balzamikový ocot, olivový olej, 400 g prerastenej slaniny, 4 žĺtky, 1 citrón, 2,5 dl bieleho vína, soľ, mleté biele korenie.
Postup
Krok 1
Zeleninu pokrájame na hranolčeky, asi 8 cm dlhé. Uhorku prekrojíme na polovicu a odstránime z nej zrniečka a pokrájame na rovnako veľké hranolčeky ako zeleninu. Citrónovú šťavu dáme do misky, primiešame balzamikový ocot, horčicu, niekoľko kvapiek olivového oleja, soľ, korenie. Do marinády vložíme zeleninu a necháme marinovať, najlepšie do druhého dňa. Slaninu pokrájame na tenké plátky. Plátky slaniny poukladáme tak, aby sa vytvoril pás široký asi 8 cm, do ktorého zabalíme marinovanú zeleninu, z každého druhu po jednom kúsku. Zabalenú zeleninu poukladáme na plech a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme asi 15 až 20 minút. Do misky nad horúcou parou dáme žĺtky, citrónovú šťavu, štipku soli a postupne metličkou primiešavame víno. Za stáleho šľahania nám musí vzniknúť hustejšia pena. Upečené balíčky zeleniny dáme na taniere a prelejeme vínovou penou.