Jahodová torta z lístkového cesta
-0001-11-30- komentárov
- Kategórie: Recepty z Okey Rádia , Recepty Jaroslava Kobzu , Dezerty , Ovocné dezerty , Múčniky, pečivo , Zákusky, torty
Ingrediencie
- 600 g lístkového cesta, 3 lyžice práškového cukru, 750 g jahôd, 400 g mascarpone, 2 vrecúška vanilkového cukru, 1 citrón, 100 g práškového cukru, 3 dl šľahačkovej smotany.
Postup
Krok 1
Lístkové cesto rozdelíme na tri časti a každú z nich rozvaľkáme na pomúčenej doske, na rovnako veľké pláty hrúbky 3 až 4 mm (kruhové, alebo štvorcové, či obdĺžnikové). Pláty poukladáme na plech pokvapkaný vodou, každý z posypeme lyžicou práškového cukru (cukor valčekom zatlačíme do cesta) a upečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov Celzia. Pečieme iba chvíľu, približne 5 minút. Jahody rozdelíme na dve časti. Jednu časť pokrájame na plátky. Tie pokrájané pokvapkáme citrónovou šťavou a posypeme vanilkovým cukrom. Necháme ich chvíľu odstáť. Druhú polovicu jahôd rozmixujeme na dreň. Mascarpone a šľahačkovú smotanu vyšľaháme s práškovým cukrom a primiešame rozmixované jahody. Hmotu rozdelíme na tri časti. Jednu časť rovnomerne navrstvíme na upečené, vychladnuté cesto z lístkového cesta a poukladáme tretinu pokrájaných jahôd. Na to položíme ďalšie upečené cesto, jahodovo syrovú hmotu, pokrájané jahody. Nakoniec položíme tretie cesto, na ktoré navrstvíme jahodovo syrovú hmotu a poukladáme pokrájané jahody. Takto pripravenú hmotu doložíme na do chladničky. Krájame až po zmäknutí upečeného lístkového cesta. Ak by sme chceli tortu odložiť do druhého dňa, do jahodovo syrovej hmoty je dobré primiešať želatínu.