Prekladané oškvarkové pagáčiky
2007-01-08- komentárov
- Kategórie: Múčniky, pečivo , Slané múčniky a pečivo
Ingrediencie
- 800 g múky, 100 g masti, 3 lyžičky soli, 50 g kvasníc, 1/2 dl vlažného mlieka, 1 lyžičku cukru, 1 dl mlieka, 4 dl kyslej smotany, 400 g mletých oškvarkov, 1,5 lyžičky mletého čierneho korenia, 1 lyžičku soli, 1 vajce.
Postup
Krok 1
Kvasnice rozdrobíme zalejeme 1/2 dl mlieka, pridáme cukor a necháme nakysnúť. Masť rozmiešame s preosiatou múkou, pridáme soľ, kvások a smotanu. Cesto vymiesime, pridáme 1 dl mlieka a znova poriadne vymiesime do hladka. Z cesta vytvarujeme bochník, ktorý pomúčime a prikryjeme miskou. Necháme nakysnúť asi 30 minút. Oškvarky pomelieme, zmiešame so soľou korením a mierne zohrejeme. Cesto rozvaľkáme na hrúbku prsta a navrstvíme naň asi tretinu oškvarkov. Zvinieme do rolády a dlaňou postláčame, aby bola roláda sploštená. Do stredu plochy dáme časť oškvarkov a jeden koniec preložíme na oškvarky. Preloženú roládu otočíme vrchom dolu, na preloženú časť navrstvíme oškvarky a preložíme na ne druhý koniec rolády. Cesto zasa dlaňami sploštíme a necháme kysnúť asi 30 minút. Toto opakujeme ešte dvakrát. Cesto potom rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 prsta. Povrch porežeme nožom do tvaru kosoštvorcov. Z cesta povykrajujeme pagáčiky, poukladáme ich na vymastený plech a potrieme ich rozšľahaným vajcom. Necháme ešte 30 minút kysnúť a vložíme ich do vyhriatej rúry. Upečieme do zlatista.