Vianočný trvanlivý závin - Iveta
-0001-11-30- komentárov
- Kategórie: Múčniky, pečivo , Koláče
Ingrediencie
- 600 g hladkej múky, 250 g práškového cukru, 4 vajcia, 1 lyžičku sódy bikarbóny, 1 lyžičku škorice, 7 pomletých klinčekov, citrónovú kôru, 4 lyžice medu. Plnka: slivkový lekvár (alebo marhuľový, ríbezľový), 100 g sušených marhúľ, 100 g sušených sliviek, 100 g sušeného ananásu, 100 g hrozienok, orechy, 200 g čokolády na varenie.
Postup
Krok 1
Sušené ovocie a čokoládu pokrájame na drobné kocky, pridáme hrozienka vopred namočené v rume a premiešame. Suroviny na cesto dobre vymiesime. Rozdelíme na 4 časti. Zabalíme do fólie a odložíme minimálne na 4 hodiny do chladničky. Každú časť vyvaľkáme na veľkosť plechu, natrieme lekvárom, posypeme mletými orechmi a nakoniec zmesou sušeného ovocia a nadrobno posekanej čokolády. Cesto posypeme ovocím len do 2/3. Zvinieme do závinu, neposypanú časť preložíme navrch. Závin dáme piecť na mastný papier. Necháme dobre vychladnúť. Tento trvanlivý závin môžeme skladovať v chlade aj dva mesiace, zabalený každý zvlášť v alobale, pretože neobsahuje žiadny tuk.