Druhy zeleru

2016-05-30

Popis

Zeler využívame bežne v kuchyni, ale aké má účinky? Dočítate v nasledujúcich riadkoch.

Ingrediencie

  • Zeler (Apium graveolens L.) sa v antickom svete používal na oslavu víťazstva a ako symbol šťastia. V starom Egypte sa uplatňoval aj pri smútočných obradoch. V rannom stredoveku sa rozšíril z Talianska do celej Európy. Od 18. storočia sa pestuje v troch fo

Postup

Krok 1

Táto zelenina je nielen potravou, ale má aj výborné liečivé účinky. Svojím obsahom organicky viazaného sodíka udržuje vápnik v tekutom stave a tak mu zabraňuje usadzovať sa v tepnách, zhyboch, obličkách a žlčníku. Obsahuje aj veľa horčíka, železa a draslíka. Z vitamínov obsahuje vitamíny skupiny B a vitamín C. V kombinácii s mrkvovou šťavou zabráni vzniku osteoporózy, reumatizmu, astmy, kŕčových žíl, hemoroidov a ďalších ochorení. Éterické oleje a sedanolid majú povzbudzujúci účinok na zažívacie orgány. Betakarotén neutralizuje voľné radikály. Draslík reguluje krvný tlak a krvný obeh, upokojuje nervy a zlepšuje subjektívny stav. Uľahčuje zbaviť sa stresu. Vňaťový je lepší ako koreňový. Je vynikajúcou zložkou redukčnej diéty. U nás je najrozšírenejší zeler voňavý - buľvový (Apium graveolens var. rapaceum Mill.). Zeler má priemernú nutričnú hodnotu. Liečivé účinky má vďaka obsahu glykozidu apiín a limonén. Charakteristickú vôňu spôsobuje éterický olej sedanolid. Prítomné éterické oleje pôsobia na činnosť obličiek a na sekréciu tráviacich štiav. Zeler priaznivo pôsobí na celkovú látkovú premenu a na nervový systém. Diuretické účinky spôsobuje vysoký obsah draslíka, apiolu a asparagínu. Zeler napomáha odstraňovať močovinu z krvi a v ľudovom liečiteľstve sa používa ako prostriedok proti reumatizmu a proti tvorbe kamienkov. V kuchynskej úprave má všestranné uplatnenie, najčastejšie sa používa ako korenina alebo chuťová prísada pri príprave jedál, šalátov, mäsa a ďalších. Zeler voňavý - stopkový (Apium graveolens L. var. dulce Mill. Pers.) sa dá konzumovať aj v surovom stave. Obsahuje 90 - 93 % vody, 0,9 % bielkovín, 0,1 - 0,3 % tuku, 1,3 % cukru a 1,3 % vlákniny. Okrem toho sa v ňom nachádza vitamín C, betakarotén, z minerálov draslík, sodík, vápnik, fosfor a železo. Špecifickú chuť a vôňu vytvára éterický olej, ktorého súčasťou je sedanolid. Stopky sa upravujú viacerými spôsobmi. Najkvalitnejšie, krehké stopky sa jedia surové, nakrájané, osolené, so syrom a maslom. Zeler voňavý - listový (Apium graveolens L. var. secalinum Alef.) Vňať obsahuje aromatickú silicu apiol, ktorá spolu s asparagínom má močopudné účinky, priaznivo ovplyvňuje látkovú výmenu, povzbudzuje chuť do jedla. Zeler listový možno použiť ako hodnotné čerstvé i sušené korenie do polievok, omáčok, mäsa a ďalších pokrmov. Zelenou vňaťou ozdobujeme misy, pridávame ju do šalátov.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 666
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

667

Podobné recepty:
  • Zaváraný cesnak

    Zaváraný cesnak

  • Chlieb II

    Chlieb II

  • Kombinácie syra s chutney, džemom, medom

    Kombinácie syra s chutney, džemom, medom

kuk