Fazuľový guláš zo Senca I

2018-02-12

Popis

Fazuľový guláš. Podávame s haluškami, alebo s chlebom.

Ingrediencie

  • 1,5 kg móčingu (glejovky) a (alebo) hovädzieho krku
  • 150 g údenej slaniny
  • 4 lyžica bravčovej masti
  • 0,5 kg cibule
  • 0,5 l červeného vína
  • 10 strúčik cesnaku
  • soľ
  • 1/2 lyžička drvenej rasce
  • 1/2 lyžička mletého čierneho korenia
  • 2 až 3 lyžička mletej červenej papriky
  • 1/2 lyžička štipľavej mletej červenej papriky
  • zeleninovú koreniacu zmes
  • 1 lyžica horčice
  • 3 ks väčšie paradajky
  • 4 ks papriky
  • 2 ks mrkvy
  • 1 ks zeler
  • 0,5 kg veľkej červenej fazule
  • vodu alebo mäsový vývar
  • štipľavú paprikovú pastu (napr. Erős Pista)
  • majorán

Postup

Krok 1

Fazuľu namočíme deň dopredu do vody. Mäso pokrájame na kocky. Na masti osmažíme na kocky pokrájanú slaninu, speníme pokrájanú cibuľu a pridáme mäso pokrájané na kocky. Zvýšime teplotu a za stáleho miešania mäso osmažíme. Keď sa mäso „zatiahne“, po vydusení na tuk pridáme mletú červenú papriku, sladkú aj štipľavú. Premiešame a podlejeme vínom. Pridáme pokrájanú papriku, ošúpané a pokrájané paradajky, na kolieska pokrájanú mrkvu, zeler pokrájaný na kúsky rovnako veľké ako kolieska z mrkvy, 5 strúčikov prelisovaného cesnaku, horčicu, a dusíme takmer do mäkka. Podľa potreby podlievame vínom a vodou alebo mäsovým vývarom. Keď je mäso takmer mäkké, pridáme vopred namočenú fazuľu. Vývar alebo vodu prilievame v takom množstve, aby bolo všetko ponorené v tekutine. Miešame, aby guláš neprihorel. Keď je fazuľa mäkká (nemala by sa rozvariť), pridáme mleté čierne korenie, prípadne soľ alebo zeleninovú koreniacu zmes, majorán, 5 strúčikov prelisovaného cesnaku a odstavíme. Podľa chuti pridáme štipľavú paprikovú pastu. Fazuľový guláš má byť pomerne hustý. Podávame s haluškami, alebo s chlebom.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 2256
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

2257

Podobné recepty:
  • Šalát z rozbifu

    Šalát z rozbifu

  • Obličkové karí

    Obličkové karí

  • Bratislavská roštenka

    Bratislavská roštenka

kuk