Fazuľový guláš zo Senca I
2018-02-12- komentárov
- Kategórie: Hovädzie mäso , Dusené mäso
- Kuchyňa: Slovenská
Popis
Fazuľový guláš. Podávame s haluškami, alebo s chlebom.
Ingrediencie
- 1,5 kg móčingu (glejovky) a (alebo) hovädzieho krku
- 150 g údenej slaniny
- 4 lyžica bravčovej masti
- 0,5 kg cibule
- 0,5 l červeného vína
- 10 strúčik cesnaku
- soľ
- 1/2 lyžička drvenej rasce
- 1/2 lyžička mletého čierneho korenia
- 2 až 3 lyžička mletej červenej papriky
- 1/2 lyžička štipľavej mletej červenej papriky
- zeleninovú koreniacu zmes
- 1 lyžica horčice
- 3 ks väčšie paradajky
- 4 ks papriky
- 2 ks mrkvy
- 1 ks zeler
- 0,5 kg veľkej červenej fazule
- vodu alebo mäsový vývar
- štipľavú paprikovú pastu (napr. Erős Pista)
- majorán
Postup
Krok 1
Fazuľu namočíme deň dopredu do vody. Mäso pokrájame na kocky. Na masti osmažíme na kocky pokrájanú slaninu, speníme pokrájanú cibuľu a pridáme mäso pokrájané na kocky. Zvýšime teplotu a za stáleho miešania mäso osmažíme. Keď sa mäso „zatiahne“, po vydusení na tuk pridáme mletú červenú papriku, sladkú aj štipľavú. Premiešame a podlejeme vínom. Pridáme pokrájanú papriku, ošúpané a pokrájané paradajky, na kolieska pokrájanú mrkvu, zeler pokrájaný na kúsky rovnako veľké ako kolieska z mrkvy, 5 strúčikov prelisovaného cesnaku, horčicu, a dusíme takmer do mäkka. Podľa potreby podlievame vínom a vodou alebo mäsovým vývarom. Keď je mäso takmer mäkké, pridáme vopred namočenú fazuľu. Vývar alebo vodu prilievame v takom množstve, aby bolo všetko ponorené v tekutine. Miešame, aby guláš neprihorel. Keď je fazuľa mäkká (nemala by sa rozvariť), pridáme mleté čierne korenie, prípadne soľ alebo zeleninovú koreniacu zmes, majorán, 5 strúčikov prelisovaného cesnaku a odstavíme. Podľa chuti pridáme štipľavú paprikovú pastu. Fazuľový guláš má byť pomerne hustý. Podávame s haluškami, alebo s chlebom.