Drobné veľkonočné pečivo na rôzny spôsob
2016-05-23- komentárov
- Kategórie: Múčniky, pečivo , Koláče
Popis
Veľkonočné sviatky a k nim patriace pochúťky na stole. Pripraviť si ich môžete na rôzne spôsoby.
Ingrediencie
- 500 g hladkej múky
- 250 g tuku Hera
- 250 g práškového cukru
- 2 ks žĺtky
- 1 ks vajce
- citrónovú kôru z 1 umytého citróna
- 1 ks vanilkový cukor
Postup
Krok 1
Do misky dáme múku, zmäknutý tuk, pridáme cukor, vajce, žĺtky, citrónovú kôru, vanilkový cukor. Urobíme cesto, dáme ho na 1 h do chladna a potom na doske rozgúľame a povykrajujeme rôzne tvary (aké formičky máme).
Krok 2
Pečivo upečieme v mierne horúcej rúre. Potom po vychladnutí ho môžeme ozdobiť citrónovou polevou, čokoládovou alebo spojiť dva a dva náplňou z piškót.
Krok 3
Náplň z piškót: (keď nemáme piškóty, môžeme dať keksy Marína) 100 g omrviniek z piškót, ktoré pomelieme, 100 g masla alebo rastlinného tuku, 80 g práškového cukru, 1 žĺtok, 1 lyžicu vanilkového cukru, 1 lyžicu rumu.
Krok 4
Zmäknuté maslo alebo tuk s cukrom a žĺtkom vymiešame do spenenia a pridáme piškótové omrvinky a rum. Vymiešame do hladka a koláčiky zlepíme touto náplňou dva a dva a môžeme ich ešte ozdobiť polevou.
Krok 5
Citrónová poleva: 100 g práškového cukru, 1 lyžicu horúceho mlieka, 1 lyžicu citrónovej alebo pomarančovej šťavy. Táto poleva je lepšia na poliatie múčnikov a na ozdobovanie je lepšia bielková poleva.
Krok 6
Bielková poleva: 1 bielok a 6 - 70 g práškového cukru, ktorý preosejeme, dáme do vrecúška, na ktorom sme odstrihli maličký špic a zdobíme, ak nám poleva redne, tak pridáme troška cukru.