Slimáky na balkánsky spôsob

2019-04-03
  • Čas prípravy : 15 min.
  • Celkový čas : 15 min.

Popis

Slimáky na balkánsky spôsob

Ingrediencie

  • 600 g hladkej múky
  • 42 g (1 kocku) kvasníc
  • 0,5 dl olivového oleja
  • 2,5 dl vlažnej vody
  • štipku cukru
  • 1 lyžička soli
  • 150 g stuženého tuku (napríklad Hera či Palmarin)
  • 200 g balkánskeho syra
  • 100 g zelených olív
  • 100 g čiernych olív
  • koreninovú zmes na gyros (alebo pizzu)
  • 1 dl kyslej smotany
  • 1 ks vajce

Postup

Krok 1

Do vlažnej vody pridáme štipku cukru, rozdrobené kvasnice, lyžičku múky a necháme vykysnúť (kvások). Do preosiatej múky pridáme soľ, olej, kvások a vymiesime cesto.

Krok 2

Z cesta vytvarujeme bochník, ktorý potrieme olejom, vložíme do misy, prikryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť. Vykysnuté cesto premiesime a rozdelíme na 4 až 5 častí. Z každej vyvaľkáme tenký kruh, potrieme zmäknutým stuženým tukom a poukladáme ich na seba.

Krok 3

Tukom spojené cestá rukami roztiahneme na čo najväčší plát.

Krok 4

Vrch potrieme tukom, posypeme rozdrveným syrom, nadrobno pokrájanými alebo pomletými olivami, posypeme koreniacou zmesou a zvinieme do rolády.

Krok 5

Roládu pokrájame na približne centimeter široké kolieska – slimáky, ktoré ukladáme na plech s papierom na pečenie. Slimáky sa môžu aj prekrývať. Vrch potrieme zmesou smotany a vajca, vložíme do studenej rúry. Rúru zapneme, nastavíme na teplotu 190 až 200 stupňov Celzia a upečieme do zlatista. Upečený, mierne vychladnutý koláč buď pokrájame, alebo si len tak odtŕhame.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 898
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

899

Podobné recepty:
  • Slaný závin

    Slaný závin

  • Štrúdľa na slano

    Štrúdľa na slano

  • Biela čokoláda 'dúha'

    Biela čokoláda 'dúha'

kuk