Torta Esterházy

2015-09-29
  • Torta Esterházy

Ingrediencie

  • Cesto: 8 bielkov, 200 g práškového cukru, kôru z jedného citróna, 150 g na jemno pomletých mandlí, 40 g hladkej múky, na hrot noža škorice, na hrot noža soli. Krém: 3 dl mlieka, 150 g kryštálového cukru, 1 vrecúško vanilkového cukru, 40 g vanilkového pudingového prášku, 3 žĺtky, 300 g masla, 3 lyžice mandľového likéru, 80 g marhuľového džemu, 1 lyžicu kakaa, 3 lyžice mandľových lupienkov. Poleva: 1 bielok, 100 g práškového citrónu, 1 lyžičku oleja.

Postup

Krok 1

Z bielkov a asi 150 g cukru vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého lyžicou zľahka vmiešame mleté mandle zmiešame s múkou, zvyšným cukrom (50 g), s citrónovou kôrou, škoricou a soľou. Na papier na pečenie nakreslíme kružnicu s priemerom asi 26 cm do vnútra ktorej (kružnice) lyžicou rovnomerne nanesieme šestinu cesta. Pečieme asi 20 minút, v rúre vyhriatej na 160 stupňov Celzia (do hneda). Bezprostredne po upečení cesto obrátime a papier odstránime. Takto upečieme 6 kruhových plátov. 2 dl mlieka, spolu s cukrom a vanilkovým cukrom, privedieme do varu a za stáleho miešania pridáme zvyšné mlieko (1 dl) v ktorom sme rozmiešali žĺtky, pudingový prášok. Uvarený puding odstavíme, vmiešame likér necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo vymiešame do peny a po lyžičkách vmiešame do vychladnutého pudingu. Krémom potrieme upečený kruhový plát a položíme naň ďalší. Potrieme krémom a položíme naň ďalší plát. Na posledný, ten najrovnejší, plát už krém nedávame. Zvyšným krémom potrieme bočné strany torty a obsypeme ich mandľovými lupienkami. Na horný plát natrieme nahriatu a prepasírovanú marhuľovú marmeládu. Bielok zmiešame s takým množstvom práškového cukru, až vznikne hustá kaša, ktorú šľahačom vyšľaháme do peny. Počas šľahania pridávame po kvapkách olej. Polevu natrieme na marmeládou potretú hornú časť torty (tri lyžice polevy si odložíme). Do troch lyžíc polevy primiešame kakao. Hmotu dáme do papierového kornútiku, ktorým kreslíme na torte kruhy, od vonkajšieho okraju ku stredu, vzdialené od seba asi 2 cm. Špajdľou pretíname kruhy, striedava od vonkajšieho okraju do stredu a od stredu k vonkajšiemu okraju. Vzdialenosť pri okraji by mala byť asi 2 cm. Tým vznikne na torte vzor podobný pavučinovej sieti – Esterházyho vzor.

 

Priemerné hodnotenie členov

(5 / 5)

5 1 7756
Ohodnoť tento recept

1 ľudí hodnotilo recept

7757

Podobné recepty:
  • Čokoládovosmotanový zákusok

    Čokoládovosmotanový zákusok

  • Mlynárove pusinky

    Mlynárove pusinky

  • Pehavé jablkové lievance

    Pehavé jablkové lievance

kuk