Kysnutý ovocný koláč s mrvancami
2018-03-10- komentárov
- Kategórie: Múčniky, pečivo , Koláče
- Počet porcií : 6
- Čas prípravy : 50 min.
- Čas varenia : 30 min.
- Celkový čas : 80 min.
Popis
Tradičný babičkin koláčik s ľubovoľným ovocím navrchu a mrveničkou.
Ingrediencie
- 500 g sliviek
- 200 g ríbezlí
- 300 g hladkej múky
- 1 dl mlieka
- 2 ks žĺtky
- 40 g masla
- 1 lyžica práškového cukru
- soľ
- 1 lyžica hladkej múky
- 20 g kvasníc (1/2 kocky)
- 1 lyžica kryštálového cukru
- 2 dl mlieka
- 1 vrecúško vanilkového cukru
- 100 g masla
- 200 g polohrubej múky
- 200 g práškového cukru
Postup
Krok 1
Do vlažného mlieka rozdrvíme kvasnice, pridáme lyžicu cukru, lyžicu múky a necháme vykysnúť.
Krok 2
Do preosiatej múky pridáme 1/2 lyžičky soli, dva žĺtky, vlažné mlieko, rozpustené maslo, cukor a vykysnutý kvások. Vypracujeme cesto, poprášime múkou a prikryté necháme v teple vykysnúť. Vykysnuté cesto naolejovanými rukami rovnomerne roztlačíme do olejom vymasteného pekáča.
Krok 3
Navrch vykôstkované polovice sliviek. Do medzier medzi slivkami nasypeme ríbezle rozmiešané s lyžicou kryštálového cukru.
Krok 4
Mrvance: zo studeného masla, práškového cukru, polohrubej múky a vanilkového cukru vytvoríme medzi prstami mrvance. Mrvancami zasypeme ovocie na koláči. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme približne 30 minút.