Makovo orechový koláč
2013-12-17- komentárov
- Kategórie: Múčniky, pečivo , Koláče
Ingrediencie
- 200 g masla, 90 g práškového cukru, 5 vajec, 200 g mletých orechov, 200 g mletého maku, štipku soli, 2 lyžičky pomarančovej šťavy, marhuľový džem, tuk a strúhanku na vymastenie a vysypanie formy. Na polevu: 100 g práškového cukru, 2 lyžičky horúcej vody, 1 lyžičku rumu.
Postup
Krok 1
Zmäknuté maslo a 60 g práškového cukru vymiešame do peny. Postupne primiešame 5 žĺtkov a po lyžiciach pomleté orecha a pomletý mak. Z piatich bielkov, štipky soli a 30-tich gramov práškového cukru vyšľaháme sne. Ku koncu šľahania pridáme dve lyžičky pomarančovej šťavy. Sneh zľahka primiešame k žĺtkovej hmote s orechmi a makom. Cesto vylejem do vymastenej a jemnou strúhankou vysypanej tortovej formy. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia a pečieme asi 40 minút (testujeme špajdľou, či je cesto upečené). Upečený koláč vyberieme z formy až po čiastočnom vychladnutí. Povrch koláča potrieme marhuľovým džemom a cukrovou polevou vymiešame z cukru, horúcej vody a rumu. Polevu necháme stuhnúť, až potom koláč krájame.