Jablkovo karamelové guľky
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Múčniky, pečivo , Zákusky, torty
Ingrediencie
- 100 g masla, 300 g hladkej múky, 1 vrecúško prášku do pečiva, 1 lyžičku mletej škorice, 200 g krupicového cukru, 3 jablká, 1 lyžicu citrónovej šťavy, 3 vajcia, 1 dl plnotučného mlieka. Na krém: 175 g masla, 225 g práškového cukru. Na polevu: 160 g biely cukor krupica, 2 dl šľahačka, 1 lyžička vanilkového extraktu. Drobnú farebnú cukrovú posýpku.
Postup
Krok 1
Múku zmiešanú s práškom do pečiva preosejeme, pridáme mletú škoricu, cukor, nahrubo postrúhané jablká, mierne vyžmýkané, citrónovú šťavu, vajcia, zmäknuté maslo, mlieko. Vypracujeme cesto, ktoré nalejeme do maslom vymastenej tortovej formy a vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia. Pečieme 35 až 40 minút. Krém: zmäknuté maslo vyšľaháme elektrickým šľahačom, postupne pridávame práškový cukor. Do krému pridáme rozdrobenú „tortu“ a zľahka zmiešame. Z hmoty tvarujeme guľky vo veľkosti väčších orechov. Pri tvarovaní ich príliš nestáčame, aby zostali nadýchané. Guľky ukladáme na plech a odložíme ich na hodinu do chladničky stuhnúť. Poleva: do hrnca dáme trochu vody a krupicový cukor. Pri nízkej teplote cukor za stáleho miešania rozpustíme. Teplotu zvýšime a necháme skaramelizovať. Pridáme vanilkový extrakt a premiešame. Odstavíme z ohňa. Do vychladnutých guliek napicháme tyčinky, namočíme do karamelu a obalíme celé, alebo iba čiastočne, v ozdobnej posýpke. Ukladáme ich na mriežku a odložíme do chladničky stuhnúť.