Krchlebské koláče

2016-04-26
  • Krchlebské koláče

Ingrediencie

  • 250 g hladkej múky
  • 250 g polohrubej múky (alebo celozrnnej)
  • štipku soli
  • 2 dl mlieka
  • 42 g čerstvých kvasníc
  • 3 lyžice krupicového cukru
  • 2 žĺtky
  • 1
  • 5 dl rastlinného oleja. Plnka 1: 500 g hrudkového tvarohu
  • 1 vajce
  • 1 vrecúško vanilkového cukru
  • 1 citrón (iba kôru)
  • 4 lyžice krupicového cukru. Plnka 2: 250 g slivkového lekváru
  • 1 lyžicu slivovice
  • 3 klinčeky. Posýpka (drobenka): 1 perník (200 g)
  • 50 g masla (alebo klasická posýpka z masla
  • cukru a hladkej múky). 1 vajce na potretie
  • mandľové lupienky na posypanie.

Postup

Krok 1

Múku hladkú aj polohrubú celozrnnú preosejeme, pridáme štipku soli. V strede urobíme priehlbinu, do ktorej nalejme dva decilitre vlažného mlieka a do mlieka nadrobíme kvasnice. Kvasnice posypeme lyžicou krupicového cukru a necháme kysnúť asi päť minút. Pridáme dva žĺtky, dve lyžice krupicového cukru a 1,5 dl rastlinného oleja. Cesto vymiešame elektrickým hnetačom (kovové háky na mieste šľahacích metličiek). Z cesta vytvoríme bochník, poprášime ho hladkou múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť. Plnka 1: tvaroh vymiešame (vyšľaháme) s vajcom, vanilkovým cukrom, citrónovou kôrou, cukrom. Plnka 2: slivkový lekvár vymiešame so slivovicou, rozdrvenými (pomletými) klinčekmi. Posýpka: perník nahrubo postrúhame a zmiešame s maslom. Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku, rozdelíme na dve časti, z ktorých vytvarujeme dva bochníky, prikryjeme ich a necháme asi 10 minút kysnúť. Bochníky rukami roztlačíme na dva kruhové koláče s priemerom asi 25 centimetrov. Na koláče navrstvíme tvaroh (plnku 1), okraje spojíme akoby do batôžku a znova pomúčenými rukami roztlačíme na kruh s priemerom asi 25 centimetrov, pričom na kruhovom koláči vytvoríme vyšší okraj. Okraje potriem rozšľahaným vajcom. Na koláč navrstvíme ochutený lekvár (plnku 2). Posypeme perníkovou posýpkou a mandľovými lupienkami. Vložíme do rúry vyhriatej na 190 stupňov Celzia a pečieme približne 15 minút. Necháme úplne vychladnúť a potom pokrájame na trojuholníky (ako tortu). Koláče môžeme potrieť tvarohom a slivkovým lekvárom dozdobiť ako pravé krchlebské koláče.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 2938
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

2939

Podobné recepty:
  • Chlebová torta

    Chlebová torta

  • Priešmak (kukuričný koláč)

    Priešmak (kukuričný koláč)

  • Svetlý piškótový korpus - jemný

    Svetlý piškótový korpus - jemný

kuk