Slimáky na balkánsky spôsob
2019-04-03- komentárov
- Kategórie: Múčniky, pečivo , Slané múčniky a pečivo
- Kuchyňa: Iná
- Čas prípravy : 15 min.
- Celkový čas : 15 min.
Popis
Slimáky na balkánsky spôsob
Ingrediencie
- 600 g hladkej múky
- 42 g (1 kocku) kvasníc
- 0,5 dl olivového oleja
- 2,5 dl vlažnej vody
- štipku cukru
- 1 lyžička soli
- 150 g stuženého tuku (napríklad Hera či Palmarin)
- 200 g balkánskeho syra
- 100 g zelených olív
- 100 g čiernych olív
- koreninovú zmes na gyros (alebo pizzu)
- 1 dl kyslej smotany
- 1 ks vajce
Postup
Krok 1
Do vlažnej vody pridáme štipku cukru, rozdrobené kvasnice, lyžičku múky a necháme vykysnúť (kvások). Do preosiatej múky pridáme soľ, olej, kvások a vymiesime cesto.
Krok 2
Z cesta vytvarujeme bochník, ktorý potrieme olejom, vložíme do misy, prikryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť. Vykysnuté cesto premiesime a rozdelíme na 4 až 5 častí. Z každej vyvaľkáme tenký kruh, potrieme zmäknutým stuženým tukom a poukladáme ich na seba.
Krok 3
Tukom spojené cestá rukami roztiahneme na čo najväčší plát.
Krok 4
Vrch potrieme tukom, posypeme rozdrveným syrom, nadrobno pokrájanými alebo pomletými olivami, posypeme koreniacou zmesou a zvinieme do rolády.
Krok 5
Roládu pokrájame na približne centimeter široké kolieska – slimáky, ktoré ukladáme na plech s papierom na pečenie. Slimáky sa môžu aj prekrývať. Vrch potrieme zmesou smotany a vajca, vložíme do studenej rúry. Rúru zapneme, nastavíme na teplotu 190 až 200 stupňov Celzia a upečieme do zlatista. Upečený, mierne vychladnutý koláč buď pokrájame, alebo si len tak odtŕhame.