Pečená hus alebo kačica
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Hydina , Hus
Ingrediencie
- 1 hus alebo kačica, rasca alebo majorán, 2-3 menšie jablká, cibuľa, voda na podlievanie, soľ.
Postup
Krok 1
Očistenú a umytú hus alebo kačicu zvonka a zvnútra osolíme. Do brušnej dutiny dáme trocha majoránu, hrubšie koliesko očistenej cibule a jadierok zbavené štvrtky umytých jabĺk. Hus alebo kačicu povrchu môžeme posypať rascou. Do pekáča rozložíme kolieska očistenej cibule, vložíme pripravenú hus alebo kačicu, podlejeme vodou a pomaly pečieme 1,5 hodiny a asi 40-60 minút dopekáme pri prudkom ohni. Počas pečenia podlievame výpekom. Tučné časti popicháme vidličkou, aby sa masť vypiekla. Ak je hydina tučná, vytopenú masť odoberáme, aby sa nepripálila. Výpek dolievame horúcou vodou. Keď je mäso mäkké a do zlata upečené, hus alebo kačicu v pekáči obrátime a dopečieme. Dáme pozor, aby bola dostatočne podliata, aby sa koža na pekáč nepripálila. Upečenú vyložíme na dosku a pokrájame po dĺžke chrbtovej a prsnej kosti, potom priečne na rovnomerné kusy. Šťavu precedíme, ak treba dolejeme vyškvarenou masťou. Jablká z dutiny brušnej nepoužijeme. Pečenú hus alebo kačicu podávame tradične s dusenou hlávkovou (bielou alebo červenou) kapustou alebo s dusenou kyslou kapustou, so zemiakmi opečenými s masťou a s rascou v pekáči, v ktorom sme piekli mäso alebo so žemľovou knedľou. Pečenú kačicu môžeme naplniť žemľovou plnkou tak, ako plníme kurča.