Živánska na ražni
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Bravčové mäso , Pečené a grilované mäso , Hovädzie mäso , Baranie, jahňacie mäso , Teľacie mäso
Ingrediencie
- 500 g hovädzieho mäsa, 500 g bravčového stehna alebo pliecka, 500 g jahňacieho alebo teľacieho mäsa, 250 g údenej slaniny (údeného bravčového bôčika), 500 g cibule, 1 lyžičku mletého čierneho korenia, 1 lyžičku sladkej červenej papriky (môže byť časť štipľavej), 1 lyžičku mletých borievok, 1 lyžičku mletého zázvoru (ďumbieru), 2 lyžičky soli, 4 bobkové listy, 3 lyžice horčice, 1,5 dl oleja, 0,2 l červeného vína.
Postup
Krok 1
Olej a víno vymiešame s horčicou, koreninami, soľou a na kúsky polámanými bobkovými listami. Mäso pokrájame naprieč vláknami na plátky (ako na rezne), vyklepeme ich a nakrájame na približne rovnaké štvorce rozmerov približne 4 x 4 cm a vložíme ho do koreninovej zmesi, premiešame a odložíme do chladnička aspoň na 12 hodín. Na rovnako veľké, ale tenké plátky pokrájame slaninu a cibuľu na kolieska. Pokrájané štvorčeky mäsa napichujeme na ražeň striedavo so slaninou a cibuľou. Ražeň s mäsom položíme na alobal v dvoch vrstvách (môžeme použiť mastný papier na pečenie), zvyšok nálevu vylejeme na mäso v alobale. Alobal dobre uzatvoríme a pečieme nad pahrebou (nie ohni) asi 2 hodiny. Môžeme použiť gril na drevené uhlie. Dvadsať minút pre dopečením mäso rozbalíme, šťavu vylejeme do misky a dopečieme. Počas pečenia mäso potierame šťavou. Celková doba pečenia by mala byť čo najdlhšia.