Rizoto s Parmezanom (India)
2018-01-09- komentárov
- Kategórie: Bezmäsité pokrmy , Pokrmy z ryže, strukovín, obilnín , Cudzokrajná kuchyňa , Indická kuchyňa
Ingrediencie
- 1,5 litra hovädzieho, kuracieho alebo zeleninového vývaru, 65 g masla, 1 malú nasekanú cibuľu, 275 g ryže, 1,2 dl suchého bieleho vina, 75 g strúhaného Parmezanu, soľ a mleté čierne korenie na dochutenie.
Postup
Krok 1
Zohrejeme vývar a necháme prejsť varom. V ďalšom hrnci roztopíme 2/3 masla. Vmiešame cibuľu a opražíme ju do zlatista. Pridáme ryžu a dobre premiešame. Po 1 až 2 minútach prilejeme biele víno. Varíme pokým sa víno nevyvarí. Pridáme pohár horúceho vývaru. Varíme pokým vývar nevsiakne do ryže, pričom neustále miešania. Ak treba, znova prilejeme malé množstvo vývaru a necháme ho vypariť. Opakujeme, pokým ryža nie je uvarená. Po asi 20-tich minútach ryžu skúsime, či je už dostatočne uvarená. Doba na uvarenie pravého rizota je asi 20 až 35 minút. Ak sme minuli všetok vývar a ryžu ešte treba variť, môžeme priliať horúcu vodu. Ak je ryža hotová, odstavíme ju a primiešame zvyšok masla a Parmezan. Rizoto necháme zakryté odstať 3 až 4 minúty pred podávaním.