Chlebová skordalia
2016-04-12- komentárov
- Kategórie: Prívarky, omáčky, prílohy , Prílohy , Predjedlá, chuťovky, nátierky , Kombinované nátierky
- Počet porcií : 2
- Čas prípravy : 10 min.
- Čas varenia : 15 min.
- Celkový čas : 25 min.
Popis
Scordalia je známa grécka nátierka, ktorá sa pripravuje buď zo zemiakov alebo chleba, pridajú sa vlašské orechy alebo mandle, hlavne veľa cesnaku.
Ingrediencie
- 250 g jeden až dva dni starého chleba bez kôrky
- 2 ks uvarené žĺtky
- 1 lyžica mletých mandlí
- 2 lyžica citrónovej šťavy alebo červeného vínneho octu
- 5 strúčik cesnaku
- 1 dl hrnčeka olivového oleja
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup
Krok 1
Striedku chleba nakrájame na kocky a zalejeme vlažnou vodou. Hneď vytiahneme a vyžmýkame.
Krok 2
Prelisovaný cesnak, mleté mandle, vyžmýkaný chlieb, natvrdo uvarené žĺtky a citrónovú šťavu dáme do mixéra a rozmixujeme. Po kvapkách, alebo tenkým pramienkom pridávame počas mixovania olej až vznikne hustá omáčka - nátierka. Ochutíme soľou a čerstvo pomletým čiernym korením.
Krok 3
Podávame s grilovanou rybou alebo ako nátierku na opečené hrianky chleba.