Gravlax (gravad laks - losos na švédsky spôsob)
2018-02-27- komentárov
- Kategórie: Ryby, vodné živočíchy, mäkkýše, obojživelníky , Ryby morské , Predjedlá, chuťovky, nátierky , Predjedlá
- Kuchyňa: Švédska
Popis
Gravlax (gravad laks - losos na švédsky spôsob). Podávame so smotanovo kôprovým dressingom.
Ingrediencie
- 1 kg lososa
- 2 lyžica hrubej soli
- 2 lyžica krupicového cukru
- 1 lyžička čerstvo pomletého čierneho korenia
- 1 viazanička kôpru
- 2 lyžica sušeného kôpru
- 0,2 dl koňaku (brandy)
Postup
Krok 1
Celý plát lososa obalíme v zmesi soli, cukrom a čerstvo pomletého čierneho korenia. Pokvapkáme koňakom (brandy, zabalíme do fólie a odložíme do chladničky na jeden, prípadne aj dva, či viac dní. Pod odležaní plát umyjeme v studenej vode a osušíme. Obalíme v zmesi nadrobno pokrájaného čerstvého a sušeného kôpru, zabalíme do čistej fólie a odložíme do chladničky na niekoľko hodín. Po rozbalené posypeme zvyškom kôprovej zmesi, plát pokrájame na tenké plátky a poukladáme na misu. Podávame so smotanovo kôprovým dressingom.