Pivný chlieb
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Múčniky, pečivo , Slané múčniky a pečivo
Ingrediencie
- 250 g hladkej múky, 250 g chlebovej múky, 3 dl čierneho piva, 0,25 dl octu, 20 g čerstvých kvasníc, 1/2 lyžičky cukru, 1 lyžičku soli, 1/2 lyžičky rasce.
Postup
Krok 1
Do malého množstva vlažnej vody pridáme cukor, rozdrobené kvasnice a necháme vykysnúť. Obe múky preosejeme, pridáme soľ, rascu, ocot, pivo, kvások a vypracujeme vláčne cesto. Z cesta vytvarujeme bochník, vložíme ho do misy, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi jednu hodinu. Po vykysnutí cesto opäť ručne prepracujeme. Znova vytvoríme bochník, ktorý prikryjeme a necháme kysnúť ďalšiu hodinu. Bochník preložíme na plech, potrieme vodou, ostrým nožom vytvoríme minimálne jeden plytký zárez a vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia. Pečieme približne jednu hodinu.