Fazuľová polievka s krúpami a údeným
2018-02-08- komentárov
- Kategórie: Bravčové mäso , Údené mäso
- Kuchyňa: Slovenská
Popis
Fazuľová polievka s krúpami a údeným
Ingrediencie
- 3 lyžica bravčovej masti
- 3 ks veľké cibule
- 1 ks kaleráb
- 6 ks mrkiev
- 2 ks petržleny
- petržlenová vňať
- 1 lyžica mletej červenej papriky
- 1 kg údeného karé
- 500 g fazule
- 200 g jačmenných krúp
- 1 lyžička mletej rasce
- 500 g zemiakov
- 1 kg domácej klobásy
- 4 lyžica polohrubej múky
- 6 strúčik cesnaku
- soľ
Postup
Krok 1
Fazuľu namočíme deň vopred do studenej vody. Na masti speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme kaleráb, mrkvu a petržlen pokrájané na väčšie kúsky. Posypeme mletou červenou paprikou, premiešame a podlejeme vodou. Chvíľu podusíme, pridáme údené karé vcelku, scedenú vopred namočenú fazuľu a zalejeme takým množstvom vody, aby bolo všetko ponorené a hladina presahovala nad mäsom asi dva centimetre. Pridáme krúpy, mletú rascu a všetko spolu varíme asi dve hodiny. Keď je fazuľa a krúpy mäkké, pridáme pokrájané zemiaky, petržlenovú vňať a vložíme celé klobásy. Ak je to potrebné, prilejeme vriacu vodu, aby bolo všetko dostatočne ponorené. Keď sú zemiaky uvarené, vyberieme mäso a klobásu, ktoré nakrájame na kúsky a znovu vložíme do polievky. Z lyžice masti a múky pripravíme svetlú zásmažku. Po odstavení z ohňa do zásmažky pridáme nadrobno pokrájaný cesnak, premiešame a hneď pridáme do polievky. Polievku necháme prevrieť. Ak je to potrebné, polievku dosolíme podľa chuti.