Krumplové kabáče (zemiakové pagáče)
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Múčniky, pečivo , Slané múčniky a pečivo
Ingrediencie
- 500 g hladkej múky, 1 vajce, 0,8 dl oleja, 1 lyžičku soli, 3,5 dl mlieka, 22 g čerstvých kvasníc (1/2 kocky), 1/2 lyžičky krupicového cukru, 3 v šupke uvarené zemiaky, mleté čierne korenie, mletú červenú papriku, 125 g stuženého tuku na pečenie (napr. Hera, Heliol, Palamrin, ...).
Postup
Krok 1
Deň vopred, v šupke uvarené zemiaky ošúpeme a najemno postrúhame. Zmiešame ich so štipkou soli, štipkou mletého čierneho korenia, štipkou mletej červenej papriky. Do teplého mlieka dáme rozdrobené kvasnice, trochu krupicového cukru a štipku hladkej múky. Na teplom mieste necháme vykysnúť. Po vykysnutí kvások pridáme do preosiatej múky, spolu s jedným vajcom, olejom, lyžičkou soli a vymiesime hladké cesto. Cesto prikryjeme a necháme na teplom mieste asi hodinu kysnúť. Vykysnuté cesto premiesime na pomúčenej doske a vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm. Na plát cesta nastrúhame vychladený stužený tuk a navrstvíme zemiakovú hmotu. Cesto poprekladáme – jednu tretinu zdola hore, jednu tretinu zhora dole a obdobne aj zľava a sprava. Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm, prikryjeme utierkou a necháme dvadsať minút odpočívať. Skladanie a odpočívanie zopakujeme ešte dvakrát (spolu, teda trikrát). Z rozvaľkaného plátu vykrajujeme pagáče, ktoré potrieme vajcom, posypeme rascou, či opečenými semienkami sezamu, alebo len posypeme hrubozrnnou soľou a poukladáme ich na plech. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov Celzia a pečieme asi 15 minút.