T-bone steak (florentínsky steak)
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Bravčové mäso , Pečené a grilované mäso
Ingrediencie
- 1 t-bone steak (cca 600 g), rastlinný olej, 1 lyžičku masla, 1 väčší strúčik cesnaku, 1 vetvičku rozmarínu, 1 vetvičku tymianu, soľ, mleté čierne korenie, 1/2 lyžičky olivového oleja, malý kúsok parmezánu, 1 vetvičku rozmarínu na dozdobenie.
Postup
Krok 1
Steak položíme na rozohriatu grilovaciu dosku s lyžicou rastlinného oleja. Po dvoch minútach steak obrátime na necháme zatiahnuť dve minúty aj z druhej strany. Steak preložíme na mriežku v rúre vyhriatej na 140 stupňov Celzia. Pod mriežku dáme plechy, aby sme odkvapkávaním tuku neznečistili rúru. Steak necháme v rúre asi 40 minút. Po niekoľko minútovom odpočinku dáme na grilovaciu dosku maslo a necháme ho speniť. Na maslo dáme plochou noža stlačený neošúpaný strúčik cesnaku, vetvičku rozmarínu a vetvičku tymianu. Na bylinky položíme steak, ktorý pár krát obrátime. Mäso dáme na dosku a po niekoľkých minútach vykostíme. Mäso pokrájame cez vlákno (zo strany dlhšej časti kosti) na centimetrové plátky. Pri podávaní (napríklad na masle a portskom víne podusených čakankových listoch) mäso osolíme a okoreníme mletým čiernym korením, pokvapkáme olivovým olejom a posypeme niekoľkými tenkými hoblinkami parmezánu. Ozdobíme vetvičkou rozmarínu.