Gratinované zemiaky
2018-03-05- komentárov
- Kategórie: Prívarky, omáčky, prílohy , Teplé
- Kuchyňa: Slovenská
Popis
Gratinované zemiaky
Ingrediencie
- 1 kg väčších zemiakov
- muškátový oriešok
- 1 lyžica masla
- 1 strúčik cesnaku
- 1 dl smotany
- 1 dl mlieka
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup
Krok 1
Zapekaciu misku alebo pekáčik vymastíme maslom zmiešaným s prelisovaným cesnakom. Do pekáčika poukladáme zemiaky pokrájané na centimetrové plátky tak, aby sa čiastočne prekrývali. Každú vrstvu zemiakov osolíme, okoreníme, posypeme štipkou postrúhaného muškátového orieška. Vrstvy opakujeme do spotrebovania všetkých zemiakov. Zemiaky zalejeme smotanou rozmiešanou s mliekom, vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia a pečieme asi 45 minút. Tridsať minút pečieme prikryté alobalom a pätnásť minút odkryté, aby získali na povrchu zlatistú farbu.