Gaštanová torta
2018-02-21- komentárov
- Kategórie: Múčniky, pečivo , Zákusky, torty
- Kuchyňa: Slovenská
Popis
Gaštanová torta
Ingrediencie
- 600 g gaštanov
- 1,5 dl prevareného mlieka
- 200 g práškového cukru
- 100 g čokolády
- 150 g polohrubej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- tuk a múku na vymazanie a vysypanie formy
- 80 g tuku
- 5 ks žĺtkov
- 5 ks bielkov
- marhuľový lekvár
- 100 g čokoládovej polevy
- 2 dl smotany na šľahanie
- 1 vrecúško vanilkového cukru
- 12 ks čokoládových gaštanov
Postup
Krok 1
Gaštany opláchneme, každý dvakrát narežeme, zalejeme horúcou vodou a 30 minút varíme. Vodu zlejeme a po krátkom ochladení gaštany olúpeme. S horúcim mliekom, tretinou cukru a vanilkovým cukrom ich rozmixujeme. Ak je potrebné, pridáme trochu mlieka. Čokoládu polámeme a roztopíme vo vodnom kúpeli. Múku s práškom do pečiva preosejeme. Tortovú formu vymastíme a vysypeme múkou. Mäkký tuk vyšľaháme s tretinou cukru, postupne pridávame žĺtky a čiastočne schladenou čokoládou. Z bielkov a zostávajúceho cukru vyšľaháme sneh. Do žĺtkovej hmoty vmiešame gaštanovú hmotu, múku a časť snehu. Zostávajúci sneh do cesta už iba veľmi zľahka premiešame. Cesto nalejeme do formy, ktorú vložíme do rúry vyhriatej na 180 oC a upečieme. Vychladnutý korpus vyklopíme, potrieme lekvárom, polejeme polevou, tú rozotrieme a necháme stuhnúť. Pred podávaním tortu ozdobíme smotanou vyšľahanou s vanilkovým cukrom a ozdobíme čokoládovými gaštanmi.