Držková polievka s údeným mäsom
2016-06-01- komentárov
- Kategórie: Polievky , Výdatné , Hnedé polievky
- Kuchyňa: Slovenská
- Čas prípravy : 360 min.
- Celkový čas : 420 min.
Popis
Chutná držková polievka s údeným mäsom je sýta tak, že nahradí aj hlavné jedlo. Podávame ju s čerstvým pečivom.
Ingrediencie
- 300 g uvarených držiek
- 1/2 lyžička bravčovej masti
- cibuľa
- 1/2 lyžička múky
- mletá červená paprika
- mleté čierne korenie
- cesnak
- majorán
- soľ
- voda a vývar z kostí
- údeného mäsa a zo zeleniny
- 4 lyžica pokrájaného údeného mäsa
Postup
Krok 1
Držky dobre umyjeme v tečúcej vode. Keď treba, necháme namočené 15 minút a potom ich dobre vyperieme, oškrabeme a kraje odkrojíme. Umyté držky vložíme do čistej studenej vody a varíme 15-20 minút, vodu zlejeme, dáme znovu čistú horúcu vodu a varíme 1/2 hodiny. Vodu znovu vylejeme a v ďalšej čistej vode, osolené s nakrojenou cibuľou varíme 2-3 hodiny do mäkka. Uvarené držky opláchneme studenou vodou, pokrájame na rovnomerné pásy, a potom na tenké rezance. Pokrájané držky môžeme odložiť v mikroténových vreckách do mrazničky. Vodu z varenia držiek nepoužijeme. Náhradou je vývar z kostí a z koreňovej zeleniny. Do teplej bravčovej masti vložíme nadrobno pokrájanú cibuľu, múku a miešajúc urobíme svetlú zápražku. Do zápražky vsypeme červenú papriku, rozmiešame a nalejeme vývar z kostí a z koreňovej zeleniny a miešajúc prevaríme.
Krok 2
Do vriacej polievky vložíme pokrájané držky, korenie, roztlačený cesnak, osolíme a varíme 20 minút. Do vriacej polievky môžeme vložiť kúsok zelerovej vňate, ktorú po uvarení vyberieme.
Krok 3
Držková polievka so slaným rožkom nahradí hlavné jedlo. Do vriacej polievky pridáme varené, na tenké rezance pokrájané prerastené údené mäso.