Držková polievka s údeným mäsom

2016-06-01
  • Čas prípravy : 360 min.
  • Celkový čas : 420 min.

Popis

Chutná držková polievka s údeným mäsom je sýta tak, že nahradí aj hlavné jedlo. Podávame ju s čerstvým pečivom.

Ingrediencie

  • 300 g uvarených držiek
  • 1/2 lyžička bravčovej masti
  • cibuľa
  • 1/2 lyžička múky
  • mletá červená paprika
  • mleté čierne korenie
  • cesnak
  • majorán
  • soľ
  • voda a vývar z kostí
  • údeného mäsa a zo zeleniny
  • 4 lyžica pokrájaného údeného mäsa

Postup

Krok 1

Držky dobre umyjeme v tečúcej vode. Keď treba, necháme namočené 15 minút a potom ich dobre vyperieme, oškrabeme a kraje odkrojíme. Umyté držky vložíme do čistej studenej vody a varíme 15-20 minút, vodu zlejeme, dáme znovu čistú horúcu vodu a varíme 1/2 hodiny. Vodu znovu vylejeme a v ďalšej čistej vode, osolené s nakrojenou cibuľou varíme 2-3 hodiny do mäkka. Uvarené držky opláchneme studenou vodou, pokrájame na rovnomerné pásy, a potom na tenké rezance. Pokrájané držky môžeme odložiť v mikroténových vreckách do mrazničky. Vodu z varenia držiek nepoužijeme. Náhradou je vývar z kostí a z koreňovej zeleniny. Do teplej bravčovej masti vložíme nadrobno pokrájanú cibuľu, múku a miešajúc urobíme svetlú zápražku. Do zápražky vsypeme červenú papriku, rozmiešame a nalejeme vývar z kostí a z koreňovej zeleniny a miešajúc prevaríme.

Krok 2

Do vriacej polievky vložíme pokrájané držky, korenie, roztlačený cesnak, osolíme a varíme 20 minút. Do vriacej polievky môžeme vložiť kúsok zelerovej vňate, ktorú po uvarení vyberieme.

Krok 3

Držková polievka so slaným rožkom nahradí hlavné jedlo. Do vriacej polievky pridáme varené, na tenké rezance pokrájané prerastené údené mäso.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 2899
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

2900

Podobné recepty:
  • Cibuľačka s bryndzovými krutónmi

    Cibuľačka s bryndzovými krutónmi

  • Šťaveľová krémová polievka

    Šťaveľová krémová polievka

  • Zeleninová polievka s pohánkou

    Zeleninová polievka s pohánkou

kuk