Ostriež na bordeauxsky spôsob
2015-09-29Ingrediencie
- 1 kg vypitvaného ostrieža, 1 lyžičku soli, mleté čierne korenie, 2 cibule, 3 lyžice masla, 1 dl bieleho vína, 100 g konzervovaných kreviet, 2 dl španielskej omáčky, 50 g čerstvých šampiňónov, 2 strúčiky cesnaku.
Postup
Krok 1
Z očisteného, vypitvaného, umytého, osušeného morského ostrieža sa nakrájajú kusy, 200 g na porciu, osolia a okorenia. (Menšie kusy ostriežov sa môžu upravovať vcelku.) Pripravené ostrieže sa vložia na pekáč, pridá sa nadrobno nakrájaná cibuľa, tretina masla, podleje červeným vínom a vloží do rúry piecť. Počas pečenia sa polieva vlastnou šťavou. Očistené šampiňóny sa nakrájajú na jemné rezance, osolia, okorenia a podusia na masle. Do teplej španielskej omáčky sa precedí šťava z pečenej ryby, pridajú dusené šampiňóny a krátko sa povarí. Na zvyšku masla sa zohrejú precedené krevety, ochutia soľou a citrónovou šťavou. Pri podávaní sa porcia pečeného ostrieža poleje omáčkou a obloží krevetami. Vhodné prílohy: rôzne upravené zemiaky, dusená ryža, na porciu rez citróna.