Zajac na chorvátsky spôsob
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Zverina , Zajac
Ingrediencie
- 1,2 kg zajaca, 250 g zajačej pečene a sŕdc, 100 g slaniny, 1 lyžičku soli, 3 lyžice masti, 1 cibuľu, 600 g červenej hlávkovej kapusty, 3 klinčeky, 1 lyžicu cukru, 300 g jabĺk, 1 lyžicu octu.
Postup
Krok 1
Očistené, umyté a osušené predné mäso zajaca sa rozseká na 2-3 kusy s hmotnosťou 237 g na porciu, pečeň a srdce sa odblania. Kusy predného mäsa sa prešpikujú prúžkami slaniny, osolia a vložia do pekáča so zvyškom slaniny, nakrájanej na kocky a podliatej vodou, do rúry piecť domäkka. Počas pečenia sa mäso polieva šťavou a podľa potreby sa dolieva vodou. Nadrobno nakrájaná cibuľa sa spení na masti, pridá sa nakrájaná červená kapusta, osolí, pridá cukor a klinčeky, podleje vodou a pod pokrývkou dusí domäkka. Počas dusenia sa pridá odblanená pečeň a srdce a spolu sa dusia domäkka. (Asi po 20 minútach dusenia sa pečeň vyberie.) Olúpané jablká sa rozkroja na polovice, odstránia sa jadrovníky a dajú do kapusty dusiť (asi 20 minút). Počas dusenia sa kapusta občas premieša a podľa potreby podleje vodou. Udusené jablká sa vyberú a uchovajú v teple. Kapusta po vybratí jabĺk a srdca sa ochutí octom a nechá sa pomaly dusiť. Nakoniec sa prebytočná šťava zleje. Pri podávaní sa na tanier (misu) položí porcia kapusty, ozdobí polovicou jablka, obloží plátkom pečene, srdca, umiestni sa porcia pečeného zajaca a poleje šťavou. Vhodné prílohy: biely chlieb, varené zemiaky.