Srnčie stehno na smotane
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Zverina , Jeleň, srnec, daniel
Ingrediencie
- 1 kg srnčieho stehna alebo inej diviny, 1 mrkvu, 1 petržlen, 1/4 zeleru, 100 g údenej slaniny, 1 cibuľu, 6 bobkových listov, horčicu, 1 lyžičku celého čierneho korenia, soľ, 1,5 dl octu, 2 kyslé smotany, šťavu z polovice citróna, 1 lyžicu borievok, kryštálový cukor, brusnicový džem.
Postup
Krok 1
Pokrájanú zeleninu dáme do 1,5 l vody, pridáme ocot, čierne korenie, borievky, bobkový list a soľ. Privedieme do varu a krátko povaríme. Do vychladnutého nálevu dáme cibuľu a vložíme mäso prešpikované údenou slaninou. Mäso by malo byť ponorené a prikryté necháme odležať 3 až 7 dní. Mäso aj s koreninami a časťou tekutiny vložíme do vyhriatej rúry a prikryté alobalom pečieme asi jednu hodinu. Po hodine mäso odokryjeme a rýchle ponatierame horčicou. Takto pečieme, pri zvýšenej teplote, ešte asi 30 minút. Na suchú panvicu dáme cukor a urobíme z neho karamel. Všetku šťavu z pekáča aj so zeleninou rozmixujeme a prepasírujeme. Omáčku vylejeme na karamel, pridáme smotanu, citrónovú šťavu. Mäso nakrájame, prelejeme omáčkou a na kraj položíme lyžicu brusnicového džemu. Podávame s knedľou.