Hovädzie na divoko

2008-03-19

Ingrediencie

  • 1,5 kg hovädzieho mäsa (roštenka), 1 veľkú cibuľu, 1 veľkú mrkvu, 1 veľký petržlen, červené víno, 0,5 l šľahačkovej smotany, múka, horčicu, hrubú morskú soľ, hrubo namleté čierne korenie, vodu na podliatie - asi jeden pohár, 2 vetvičky tymiánu, sušené brusnice, borievky, čučoriedky, brusnicový alebo iný červený džem bez kôstok.

Postup

Krok 1

Rúru zohrejeme na 200 stupňov Celzia. Na panvici opečieme mäso, ktoré sme predtým omyli, usušili a natreli zmesou horčice, soli, čierneho korenia zo všetkých strán. Plech, v ktorom budeme mäso piecť (najlepšie hlbší plech s pokrievkou) trochu potrieme olejom, vyložíme ho cibuľou nakrájanou na hrubšie prúžky, na boky položíme na prúžky nakrájanú mrkvu a petržlen, čerstvý tymian, sušené borievky, brusnice a čučoriedky. Keď je mäso opečené, položíme ho do stredu plechu na cibuľu. Panvicu, kde sa opekalo mäso polejeme pohárom červeného vína, necháme zohriať a dôkladne oškrabeme zvyšky po pečení. Vínom a asi pohárom vody polejeme mäso, plech prikryjeme a dáme piecť do rúry. Po 15 minútach mäso vyberieme, polejeme výpekom. Znížime teplotu na 180 stupňov Celzia a prikryté mäso dáme znova do rúry, už ho neodkrývame a nepodlievame. Rátame asi 18 minút na pol kg mäsa. Keď je mäso hotové, vyberieme ho z rúry, mäso vyberieme a zabalíme do alobalu - toto je veľmi dôležité, mäso musí postáť, inak bude pri krájaní tvrdé. Vyhodíme vetvičky tymiánu. Výpek buď prepasírujeme cez sitko alebo ho vymixujeme do hladka v mixéri. Dáme ho zovrieť na panvicu, pridáme ešte trochu vína, brusnicový džem, poprášime asi dvoma lyžicami múky, necháme zredukovať (ak sa nám múka zrazí a urobí hrudky, omáčku znova premixujeme alebo prepasírujeme cez sitko). Do zredukovanej hustej omáčky dáme pol litra smotany, môžeme ešte prichutiť soľou, čiernym korením a octom, ak je príliš sladká. Mäso krájame na tenké plátky. Podávame s omáčkou a knedľou alebo cestovinou. Zvyšné mäso môžeme podávať aj studené, s chrenom alebo uhorkami.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 4342
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

4343

Podobné recepty:
  • Zapečené mleté mäso s baklažánom

    Zapečené mleté mäso s baklažánom

  • Baraní perkelt na maďarský spôsob

    Baraní perkelt na maďarský spôsob

  • Jahňacie kotlety zapečené so syrom

    Jahňacie kotlety zapečené so syrom

kuk