Babičkina štrúdľová jablková štrúdľa z ťahaného cesta
2015-11-25- komentárov
- Kategórie: Múčniky, pečivo , Koláče , Bezmäsité pokrmy , Od lusa/nidhi
Popis
Ako pripraviť ťahané cesto? Recept na babičkinu štrúdľu Vám napovie ako na to.
Ingrediencie
- hladká múka
- štipka soli a kurkumy
- vlažná voda
- 4 lyžica olivového alebo repkového oleja
- hera alebo maslo
- mak
- jablká
- kryštálový cukor /prípadne aj višne/
Postup
Krok 1
Do preosiatej hladkej múky dáme trošku kurkumy a štipku soli, zasucha premiešame, pridáme olej a toľko vlažnej vody, aby sme vypracovali vláčne cesto. Necháme ho postáť pod obrúskom, aby sa nám pri vyťahovaní nevracalo späť. Čistý obrus pomúčime, do stredu dáme cesto, trocha ho rozvaľkáme a naolejujeme, cesto opatrne ťaháme, vyťahujeme zhora pomocou roztiahnutých prstov a takisto aj zdola
Krok 2
Od stredu k okrajom, kým nedosiahneme požadovanú hrúbku. Ak je niekde na okraji malá trhlinka, to nevadí, hrubšie okraje môžeme odkrojiť. Cez kraj stola prevísajúce cesto necháme, väčšiu plochu pokvapkáme olejom, posypeme pomletým makom- nevarený, nesladený ani nijak ináč neupravovaný. Potom na mak dáme na kocočky pokrájané neošúpané jablká a posypeme podľa vlastnej chuti kryštálovým cukrom. Pokrájané jablká nepúšťajú veľa šťavy.
Krok 3
Pomocou obrusa cesto s náplňou zrolujeme, posunieme, olejom pokvapkáme aj prevísajúcu časť cesta kam sme už plnku nedávali, a dorolujeme, zarežeme na veľkosť pekáča, ktorý sme vymastili tuhým margarínom hera, alebo maslom.
Krok 4
Rolky nedávame tesne vedľa seba, navrch dáme kúsky masla, alebo hery, ku koncu pečenia ešte raz potrieme maslom. Pečieme ľahko prikryté alobalom.