Babičkina štrúdľová jablková štrúdľa z ťahaného cesta

2015-11-25

Popis

Ako pripraviť ťahané cesto? Recept na babičkinu štrúdľu Vám napovie ako na to.

Ingrediencie

  • hladká múka
  • štipka soli a kurkumy
  • vlažná voda
  • 4 lyžica olivového alebo repkového oleja
  • hera alebo maslo
  • mak
  • jablká
  • kryštálový cukor /prípadne aj višne/

Postup

Krok 1

Do preosiatej hladkej múky dáme trošku kurkumy a štipku soli, zasucha premiešame, pridáme olej a toľko vlažnej vody, aby sme vypracovali vláčne cesto. Necháme ho postáť pod obrúskom, aby sa nám pri vyťahovaní nevracalo späť. Čistý obrus pomúčime, do stredu dáme cesto, trocha ho rozvaľkáme a naolejujeme, cesto opatrne ťaháme, vyťahujeme zhora pomocou roztiahnutých prstov a takisto aj zdola

Krok 2

Od stredu k okrajom, kým nedosiahneme požadovanú hrúbku. Ak je niekde na okraji malá trhlinka, to nevadí, hrubšie okraje môžeme odkrojiť. Cez kraj stola prevísajúce cesto necháme, väčšiu plochu pokvapkáme olejom, posypeme pomletým makom- nevarený, nesladený ani nijak ináč neupravovaný. Potom na mak dáme na kocočky pokrájané neošúpané jablká a posypeme podľa vlastnej chuti kryštálovým cukrom. Pokrájané jablká nepúšťajú veľa šťavy.

Krok 3

Pomocou obrusa cesto s náplňou zrolujeme, posunieme, olejom pokvapkáme aj prevísajúcu časť cesta kam sme už plnku nedávali, a dorolujeme, zarežeme na veľkosť pekáča, ktorý sme vymastili tuhým margarínom hera, alebo maslom.

Krok 4

Rolky nedávame tesne vedľa seba, navrch dáme kúsky masla, alebo hery, ku koncu pečenia ešte raz potrieme maslom. Pečieme ľahko prikryté alobalom.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 970
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

971

Podobné recepty:
  • Tradičné kokosové puserlíky

    Tradičné kokosové puserlíky

  • Plnené krémové trubičky

    Plnené krémové trubičky

  • Ovocno-tvarohový koláč

    Ovocno-tvarohový koláč

kuk