Bravčové vrabce s kapustou a zemiakovou knedľou
2016-02-09- komentárov
- Kategórie: Bravčové mäso , Pečené a grilované mäso
Popis
Recept na chutné bravčové vrabce. Pripravte si k nim aj domácu zemiakovú knedľu a na celom jedle si veľmi pochutnáte.
Ingrediencie
- 1 kg bravčovej krkovičky
- 1 ks cibuľu
- 4 strúčik cesnaku
- soľ
- celú rascu
- 1 lyžica hladkej múky
- 1 kg kyslej kapusty
- 1 ks zemiak
- soľ
- 500 g zemiakov uvarených v šupke
- 100 g múky krupice
- 100 g hrubej múky
- 1 ks vajce
- soľ
- 3 lyžica zemiakovej škrobovej múčky
- olej na potretie
Postup
Krok 1
Bravčové vrabce: Mäso pozdĺžne prekrojíme na dve polovice.
Krok 2
Z každej nakrájame 5 rezňov. Rezne osolíme, posypeme rascou a potrieme prelisovaným cesnakom. Cibuľu pokrájame na kolieska (polovičné kolieska) a rozprestrieme ju na dno pekáča. Na cibuľu poukladáme rezne. Podlejeme vodou (asi 2 dl), prikryjeme a pečieme v rúre vyhriatej na 200°C asi 30 minút. Počas pečenia, podľa potreby, podlejeme vodou. Pekáč odokryjeme a pečieme ešte 10 minút, aby mäso získalo hnedú farbu. Mäso vyberieme, výpek zahustíme hladkou múkou a prevaríme. Namiesto múky môžeme použiť granulovanú „šťavu“ na bravčovú pečienku (polotovar).
Krok 3
Dusená kapusta: Kapustu prekrojíme, aby nemala dlhé rezance. Ak je príliš kyslá, prepláchneme ju vodou. Podľa chuti osolíme, pridáme rascu a bobkový list (ak už neobsahuje). Podlejeme vodou tak, aby kapusta bola ponorená. Prikryjeme a varíme asi 30 minút. Kapustu zahustíme postrúhaným zemiakom a za stáleho miešania krátko povaríme. Podľa chuti osolíme, osladíme, prípadne okyslíme octom.
Krok 4
Zemiaková knedľa: Vychladnuté zemiaky ošúpeme a najemno postrúhame. Zmiešame s vajcom krupicou, hrubou múkou a so soľou. Pridáme zemiakovú škrobovú múčku a vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na tri časti. Z každej vytvarujeme valec s priemerom asi 6 cm. Vložíme do vriacej vody a varíme asi 15 minút. Presvedčíme sa, či sa knedle neprilepili ku dnu.
Krok 5
Uvarené knedle potrieme olejom.