Bravčové vrabce s kapustou a zemiakovou knedľou

2016-02-09

Popis

Recept na chutné bravčové vrabce. Pripravte si k nim aj domácu zemiakovú knedľu a na celom jedle si veľmi pochutnáte.

Ingrediencie

  • 1 kg bravčovej krkovičky
  • 1 ks cibuľu
  • 4 strúčik cesnaku
  • soľ
  • celú rascu
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 1 kg kyslej kapusty
  • 1 ks zemiak
  • soľ
  • 500 g zemiakov uvarených v šupke
  • 100 g múky krupice
  • 100 g hrubej múky
  • 1 ks vajce
  • soľ
  • 3 lyžica zemiakovej škrobovej múčky
  • olej na potretie

Postup

Krok 1

Bravčové vrabce: Mäso pozdĺžne prekrojíme na dve polovice.

Krok 2

Z každej nakrájame 5 rezňov. Rezne osolíme, posypeme rascou a potrieme prelisovaným cesnakom. Cibuľu pokrájame na kolieska (polovičné kolieska) a rozprestrieme ju na dno pekáča. Na cibuľu poukladáme rezne. Podlejeme vodou (asi 2 dl), prikryjeme a pečieme v rúre vyhriatej na 200°C asi 30 minút. Počas pečenia, podľa potreby, podlejeme vodou. Pekáč odokryjeme a pečieme ešte 10 minút, aby mäso získalo hnedú farbu. Mäso vyberieme, výpek zahustíme hladkou múkou a prevaríme. Namiesto múky môžeme použiť granulovanú „šťavu“ na bravčovú pečienku (polotovar).

Krok 3

Dusená kapusta: Kapustu prekrojíme, aby nemala dlhé rezance. Ak je príliš kyslá, prepláchneme ju vodou. Podľa chuti osolíme, pridáme rascu a bobkový list (ak už neobsahuje). Podlejeme vodou tak, aby kapusta bola ponorená. Prikryjeme a varíme asi 30 minút. Kapustu zahustíme postrúhaným zemiakom a za stáleho miešania krátko povaríme. Podľa chuti osolíme, osladíme, prípadne okyslíme octom.

Krok 4

Zemiaková knedľa: Vychladnuté zemiaky ošúpeme a najemno postrúhame. Zmiešame s vajcom krupicou, hrubou múkou a so soľou. Pridáme zemiakovú škrobovú múčku a vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na tri časti. Z každej vytvarujeme valec s priemerom asi 6 cm. Vložíme do vriacej vody a varíme asi 15 minút. Presvedčíme sa, či sa knedle neprilepili ku dnu.

Krok 5

Uvarené knedle potrieme olejom.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 547
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

548

Podobné recepty:
  • Rezníky z bravčovej panenky

    Rezníky z bravčovej panenky

  • Plnený závin

    Plnený závin

  • Koložvárska kapusta

    Koložvárska kapusta

kuk