Estónsky kringeľ
2018-01-12- komentárov
- Kategórie: Múčniky, pečivo , Koláče
- Kuchyňa: Slovenská
Popis
Estónsky kringeľ
Ingrediencie
- 1,2 dl mlieka
- 7 g práškových kvasníc
- 1 lyžička cukru
- 300 g hladkej múky
- 1 ks vajce
- 1 vrecúško vanilkového cukru
- 30 g masla
- štipku soli
- 3 lyžica cukru
- 70 g masla
- 1 lyžička mletej škorice
Postup
Krok 1
Do teplého (nie horúceho) mlieka nasypeme práškové kvasnice a cukor. Necháme kysnúť 10 až 15 minút. Múku zmiešanú so soľou preosejeme do misky. Pridáme vanilkový cukor, kvások, vajce a roztopené maslo. Vymiesime cesto, dostatočne husté a elastické. Cesto prikryjeme plátaným obrúskom a necháme kysnúť približne 1,5 hodiny. Náplň: zmäknuté maslo vymiešame s cukrom a škoricou. Nakysnuté cesto vyvaľkáme do tvaru štvorca, s hrúbkou 1 až 2 milimetre. Plát cesta potrieme plnkou a zvinieme do rolády. Roládu rozdelíme na dve polovice. Obe polovice vzájomne skrútime do jednoduchého pletenca („vrkoča“) a potom do uzatvoreného kruhu. Konce spojíme. Koleso preložíme na maslom vymastený plech a necháme kysnúť ďalších 20 minút. Vložíme do rúry vyhriatej na 190 stupňov Celzia a pečieme asi 20 až 25 minút.