Banánový zákusok (kubánske rezy)
2018-02-28- komentárov
- Kategórie: Múčniky, pečivo , Zákusky, torty
Popis
Ak máte dva dni na prípravu zákusku, určite si nenechajte ujsť príležitosť vyskúšať skvelý banánový zákusok - kubánske rezy ako z cukrárne.
Ingrediencie
- 4 ks vajcia
- 120 g krupicového cukru
- 2 lyžica mlieka
- 120 g polohrubej múky
- 20 g kakaa
- 2 lyžička prášku do pečiva. Na parížska šľahačku:
- 0,5 l smotany na šľahanie
- 50 g krupicového cukru
- 1 bal vanilkového cukru
- 50 g kakaa. Ďalšie prísady: marhuľový
- alebo ríbezľový
- či višňový džem (pikantný džem)
- banány
- 100 g čokolády na varenie
- 50 g stuženého tuku na polevy (napríklad Cera)
- 1 lyžička oleja.
Postup
Krok 1
Deň vopred si predpripravíme parížsku šľahačku: smotanu rozmiešame s cukrom a vanilkovým cukrom. Za stáleho miešania privedieme do varu a hneď odstavíme z ohňa. Metličkou primiešame kakao a necháme vychladnúť. Vajcia (bielky a žĺtky) šľaháme pri vysokej rýchlosti šľahača. Postupne pridávame cukor a mlieko. Šľaháme asi päť minút. Múku zmiešame s kakaom a práškom do pečiva. Múkovú zmes po lyžiciach primiešame (šľaháme už pri nízkej rýchlosti) k vajciam. Formu alebo pekáčik vytrieme maslom a vyložíme papierom na pečenie. Aj papier vymastíme maslom a vysypem múkou. Vlejeme cesto, povrch zľahka zarovnáme a vložíme do rúry vyhriatej na 160 stupňov Celzia. Pečieme asi 20 minút. Deň vopred pripravenú ochutenú smotanu vyšľaháme na tuhý krém. Z upečeného a vychladnutého korpusu odstránime papier na pečenie, vrátime späť do formy, či pekáčika a bohato potrieme džemom. Naň poukladáme banány, pozdĺžne prekrojené na polovice, reznou stranou dolu. Na banány navrstvíme parížsku šľahačku a odložíme do chladničky. Poleva: vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu a tuk. Miešame a pridávame aj olej. Necháme mierne vychladnúť, a rozotrieme na vrch zákusku. Ak sa dá zákusok vybrať z rozoberateľnej formy, potrieme aj po bokoch. Necháme stuhnúť pri izbovej teplote. Až po stuhnutí odložíme do chladničky na niekoľko hodín.