České "škubánky"
2016-05-30- komentárov
- Kategórie: Bezmäsité pokrmy , Pokrmy zo zemiakov
- Kuchyňa: Česká
Popis
Jedlo, ktoré všetci dobre poznáme. Milovníci českej kuchyne a hutného jedla si iste pochutia. Podávame s makom a cukrom.
Ingrediencie
- 1200 g zemiakov
- 200 g hrubej múky
- 80 g pomletého maku
- 60 g práškového cukru
- soľ
- 65 g masla
Postup
Krok 1
Ošúpané zemiaky pokrájame na kocky, vložíme do hrnca, zalejeme studenou vodou, pridáme 1/2 lyžičky soli a uvaríme ich do mäkka.
Krok 2
Z uvarených zemiakov scedíme asi polovicu vody v ktorých sa varili a zasypeme ich hrubou múkou. Opačným koncom varechy urobíme do zemiakov s múkou niekoľko dier až ku dnu.
Krok 3
Zemiaky prikryjeme pokrievkou, prípadne ešte aj dekou a necháme asi 15 minút stáť.
Krok 4
Po 15-tich minútach opatrne scedíme zvyšok vody a zemiaky aj s múkou rozmiagame. Následne dôkladne premiešame varechou na hladkú hmotu.
Krok 5
V hrnčeku roztopíme maslo a lyžicou namočenou do masla vykrajujeme zo zemiakovej hmoty škubánky (halušky).
Krok 6
Zostatok masla zahrejeme v panvici, pridáme doň škubánky a zľahka ich opražíme.
Krok 7
Porcie posypeme pomletým makom zmiešaným s práškovým cukrom a prelejem maslom z panvice.