Drobné medovníčky
2016-05-23- komentárov
- Kategórie: Múčniky, pečivo , Koláče , Z pekáča Jula Viršíka , 1995
- Čas prípravy : 60 min.
- Čas varenia : 10 min.
- Celkový čas : 70 min.
Popis
Voňavé medovníčky, ktoré neodmysliteľne patria k Vianociam. Podávame ozdobené polevou.
Ingrediencie
- 400 g hladkej múky
- 160 g práškového cukru
- 60 g smetolu
- 2 ks vajcia
- 100 g medu
- 1/2 lyžička škorice
- anízu a nového korenia
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1 ks vajce
Postup
Krok 1
Všetky suroviny necháme predhriať na izbovú teplotu. Pripravíme si zmes z pomletého anízu, nového korenia a škorice. Med a tuk rozpustíme vo vodnom kúpeli. Tekutinu vlejeme do misky s múkou, cukrom, vajciami, koreninami a sódou bikarbónou a spracujeme tuhšie cesto.
Krok 2
Necháme odstáť asi jednu hodinu. Z cesta vykrajujeme drobné medovníčky. Aby nepráskali, pečieme ich v dobre vyhriatej rúre (približne 5 minút neotvárať rúru!). Upečené, ešte horúce medovníčky potierame vajíčkom.
Krok 3
Medovníčky môžeme omaľovať klasickou polevou pripravenou zo 100 až 120 g cukru, jedného bielka a pár kvapiek citrónovej šťavy.