Filé zo zubáča na ruský spôsob
2018-02-14- komentárov
- Kategórie: Ryby, vodné živočíchy, mäkkýše, obojživelníky , Ryby sladkovodné , Cudzokrajná kuchyňa , Ruská kuchyňa
- Kuchyňa: Ruská
Popis
Filé zo zubáča na ruský spôsob. Vhodné prílohy: varené zemiaky s maslom a petržlenovou vňaťou, na porciu rez citróna.
Ingrediencie
- 1 kg vypitvaného zubáča (zubáč česky candát)
- 1 lyžica soli
- 1 lyžica masla
- 150 g koreňovej zeleniny
- 1 ks cibuľu
- 2 dl vývaru z rýb
- 1 dl bieleho vína
- 1 dl kyslej smotany
- 2 lyžica múčneho masla
- citrón
Postup
Krok 1
Očistený, vypitvaný, umytý, čiastočne vykostený zubáč sa nakrája na kusy s hmotnosťou 170 g na porciu. Jednotlivé kusy sa mierne osolia a uložia do vhodnej nádoby vymastenej maslom. Očistená koreňová zelenina sa nakrája na jemné rezance, pridá sa nadrobno nakrájaná cibuľa, zaleje vývarom a dá variť. Uvarená zelenina sa precedí, vývarom sa zalejú pripravené porcie ryby, pridá sa víno a pod pokrývkou sa dusia do polomäkka. Rybie mäso sa preloží do vhodnej nádoby a uchová v teple. Šťava z ryby sa dobre prevarí, pridá sa smotana, múčne maslo a za občasného miešania sa povarí. Do povarenej omáčky sa pridá varená zelenina, dochutí citrónovou šťavou, strúhanou citrónovou kôrou, soľou, naleje na zubáča a krátko sa povarí. Pri podávaní porcie zubáča sa polejú omáčkou so zeleninovou vložkou. Vhodné prílohy: varené zemiaky s maslom a petržlenovou vňaťou, na porciu rez citróna.