Baranie stehno na bretónsky spôsob
2015-12-02- komentárov
- Kategórie: Baranie, jahňacie mäso , Dusené mäso
Popis
Chutné baranie stehno so slaninou a fazuľou. Baranie stehno na bretónsky spôsob podávame so zemiakmi.
Ingrediencie
- 150 g bielej fazule
- 800 g baranieho stehna bez kosti
- 1 lyžička soli
- mleté čierne korenie
- majorán
- 2 lyžica masti
- 1 ks cibuľu
- 2 strúčik cesnaku
- 0.5 dl bieleho vína
- 1 dl španielskej omáčky
- 1 dl rajčiakovej omáčky
- 80 g slaniny
- 1 dl vody
Postup
Krok 1
Prebratá, umytá fazuľa sa močí v studenej vode minimálne 4 hodiny, potom sa dá variť v tej istej vode domäkka, rozvarenie nie je žiaduce. Vykostené, očistené, umyté, osušené baranie stehno sa osolí, okorení čiernym korením, majoránom a upevní motúzom. Pripravené mäso sa zo všetkých strán opečie v rozohriatej masti. Po opečení sa mäso vyberie a na tuku sa opraží dozlata nadrobno nakrájaná cibuľa a nastrúhaný cesnak, zastrekne vínom a krátko povarí. Do pripraveného základu sa vloží opečené mäso a pod pokrývkou sa v rúre pečie domäkka.
Krok 2
Počas pečenia sa mäso obracia, polieva vlastnou šťavou a podľa potreby sa dolieva horúcou vodou. Upečené mäso sa vyberie a vloží do kastróla. Do šťavy sa pridá španielska a rajčiaková omáčka a spolu sa krátko podusí. Do podusenej šťavy sa pridá precedená mäkká fazuľa, tuk z plátkov nakrájanej opečenej slaniny a ešte sa krátko podusí. Podľa potreby sa dochutí soľou a korením.
Krok 3
Pri podávaní sa dá na horúci tanier porcia fazule, na ktorú sa položia dva plátky ukrojeného pečeného baranieho mäsa, navrchu ozdobené plátkami opečenej slaniny.
Krok 4
Vhodná príloha: rozlične upravené zemiaky.